Numărul şcolilor din judeţul Galaţi care vor începe anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare va fi acelaşi ca şi anul trecut, deoarece este vorba despre aceleaşi probleme nerezolvate – şcoli fără apă curentă, cu toalete în fundul curţii, unităţi şcolare aflate în mediul rural, unde nu s-a investit în lucrări de modernizare. La acestea se adaugă şi şcolile fără autorizaţie la incendiu. Situaţia din Galaţi nu diferă de cea din restul ţării. Potrivit Ministerului Educaţiei, în septembrie anul trecut, 4.221 de şcoli n-au avut avize de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici autorizaţii de la Direcţiile de Sănătate Publică. Întrebat de reporteri ce ar trebui să facă părinţii legat de şcolile fără autorizaţie de funcţionare, ministrul Educaţiei, Liviu Pop a răspuns, ieri, scurt: „să nu-și ducă pe copii în şcolile respective”.
La ţară, aceeaşi poveste
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, şi în acest an şcolar 79 de unităţi de învăţământ vor începe anul fără a avea autorizaţie de funcţionare de la DSP. “Vorbim de acelaşi număr ca şi anul trecut, dar nu este vorba de faptul că directorii de şcoli nu s-ar fi preocupat de obţinerea autorizaţiei, ci este vorba despre şcoli aflate în general în mediul rural, în localităţi unde nu există apă potabilă curentă sau nu are presiune, nu au grupuri sanitare adecvate etc, localităţi în care nu s-au făcut investiţii în acest sens. Majoritatea acestor şcoli sunt în mediul rural, iar în mediul urban este vorba despre acele grădiniţe aflate la parterul unor blocuri, unde nu se întruneşte condiţia de cubaj al aerului raportat la numărul de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.
Unităţi de învăţământ fără avize ISU
Tot în mediul rural se află şi 32 de unităţi şcolare care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, este drept, mai puţine decât anul trecut. Maior Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi: “La finele anului trecut, în urma verificărilor ISU s-au înregistrat 79 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie de securitate la incendiu, din care 34 de grădiniţe, 39 de şcoli şi 6 licee. După ce Inspecţia de Prevenire a oferit sprijin pentru întocmirea actelor necesare intrării în legalitate, numărul şcolilor neautorizate a scăzut astfel că în prezent sunt 32 de unităţi de învăţământ neautorizate, din care 15 grădiniţe, 14 şcoli şi 3 licee, 90% din aceste unităţi de învăţământ fiind în mediul rural. Conform legislaţiei în vigoare, autorizaţia de securitate la incendiu poate fi obţinută până la finele acestui an”.
Populaţie şcolară în creştere dar şcoli mai puţine
Pe de altă parte, deşi populaţia şcolară din judeţul Galaţi este semnificativ mai mare decât anul trecut, şcolile închise anii trecuţi din lipsa elevilor suficienţi au rămas închise şi în acest an, ba s-au mai comasat şi câteva grădiniţe! Potrivit datelor ISJ Galaţi, în anul şcolar 2016-2017 populaţia şcolară era de 82.545 de elevi, în timp ce în acest an şcolar populaţia şcolară este de 88.400, numărul mare al copiilor înregistrându-se în special în mediul urban. Totuşi, acest lucru nu a condus şi la redeschiderea unor şcoli închise anii anteriori, din cauza numărului insuficient al elevilor (aşa cum este cazul Şcolii din cartierul Fileşti), ba din contră – ISJ a comasat în acest an şcolar alte patru grădiniţe din mediul rural. Deşi în cartierul Fileşti există mulţi copii, datorită valului de gălăţeni care s-au mutat, în ultimii ani, aici, Inspectoratul Şcolar nu a considerat oportună redeschiderea şcolii de aici. “La acea şcoală au fost şi probleme de infrastructură şi nu s-a considerat rentabilă o investiţie de consolidare a şcolii raportat la număr de copii. Este mai favorabil educativ şi social ca acei elevi să fie aduşi în şcolile din oraş”, a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi. O decizie care nemulţumeşte localnicii din Fileşti, obligaţi să îşi ducă zilnic copiii (în special cei de grădiniţă), în oraş, la unităţile de învăţământ, un efort care înseamnă, zilnic, pentru cei mici, două ore pierdute pe drum, căci autobuzele care fac traseul până în Fileşti vin rar şi sunt arhipline (mai ales dimineaţa), iar microbuzele şcolare (introduse oricum cu întârziere, nu de la începerea anului şcolar) sunt şi ele, de multe ori, neîncăpătoare. În plus, părinţii din Fileşti nu îşi pot lăsa nici copiii mai mari să meargă singuri, pe jos, până în oraş, căci aceştia ar avea de circulat pe marginea şoselei, unde nu există trotuar, expunându-se accidentelor rutiere.
Bani alocaţi pentru reparaţii şi centrale termice
Cât priveşte sumele alocate de la bugetele locale pentru realizarea lucrărilor obţinuite de reparaţii şi igienizări la şcoli, în această vară, Primăria municipiului Galaţi s-a axat pe alocarea de sume de bani pentru altfel de investiţii, extrem de importante pentru unităţile de învăţământ – achiziţia de centrale termice. După cum se ştie, de aproape 5 luni, gălăţenii nu mai primesc apă caldă în sistem centralizat, un sistem muribund şi nerentabil pe care Primăria vrea chiar să îl închidă, motiv pentru care oferă câte 3.000 de lei familiilor care se debranşează şi îşi cumpără alte surse de încălzire. Cum şi şcolile depind de acelaşi sistem centralizat, Primăria a alocat în acest an, în total, nu mai puţin de 20 de milioane de lei, pentru achiziţia şi montarea de centrale termice la 66 de unităţi şcolare din oraş, unele din ele deja cu aceste sisteme montate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean, în prezent, până pe data de 25 august, ofertele pentru licitaţiile privind achiziţia şi montarea de centrale termice se află în evaluare tehnică, după care, dacă nu vor fi probleme, se vor lansa licitaţiile. Este vorba despre lucrări grupate în zece loturi, pentru achiziţia şi montarea centralelor termice la 43 de unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli gimnaziale, colegii), valoarea totală alocată fiind de 13,324 de milioane de lei (2,9 milioane euro).
Totodată, Primăria Galaţi a alocat şi 2,54 milioane lei pentru lucrări de reparaţii şi igienizări la 98 de unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, însă doar la 27 dintre ele contractele au fost atribuite, ceea ce înseamnă că în circa 3 săptămâni ar trebui să se încredinţeze, deruleze şi finalizeze lucrări la alte 71 de unităţi de învăţământ Dacă adăugăm la asta faptul că până la finele lunii este puţin porobabil să se finalizeze licitaţiile pentru centralele termice, există premise ca şcoala să înceapă în zeci de unităţi de învăţământ în care se vor derula lucrări. “Există şi această posibilitate, însă aceste lucrări nu vor împiedica buna desfăşurare a procesului de învăţământ”, a asigurat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache. Aceasta şi-a exprimat încrederea că în urma rectificării bugetare, Primăria Galaţi să mai aloce bani pentru alte lucrări de reparaţii şi igienizări necesare, lucrări finanţate mai puţin în acest an, căci municipalitatea s-a concentrat pe cumpărarea de centrale termice.