Printre noile mijloace de transport ale Transurb vor fi și 8 tramvaie ultramoderne, de 1,5 milioane euro fiecare

0
6577

Una dintre prioritățile Primăriei și Consiliului Local Galați este modernizarea transportului local, iar la acest capitol, pe lângă introducerea sistemului E-Ticketing care va informatiza sistemul, o altă direcție importantă va fi înnoirea parcului de mijloace de transport al Transurb. Pe lângă cele 14 troilebuze noi, dintre care jumătate au și fost aduse la Galați, se mai discută de achiziționarea a 50 de autobuze noi și a 8 tramvaie ultramoderne. La acest moment, Transurb are un parc auto format din 170 de mijloace de transport, din care sunt pe trasee în timpul zilei 116, numărul acestora fiind stabilit prin programul de transport care a fost delegat Transurb de către Consiliul Municipal în mai 2016, dar și limitat la 116 în baza prevederilor Legii 92/2007, care impune că o societate de transport local poate scoate pe trasee, simultan, numai 70% din mijloacele de transport pe care le deține. ”Avem în parcul auto 170 de mijloace de transport. Funcționăm pe traseele din orașul Galați cu 116 mijloace de transport, cu care efectuăm programul de transport urban și cu 30 de tramvaie care funcționează. Pe trasee mergem doar cu 17. Pe programul pe care îl avem acum și fluxul de călători care a fost considerat, în orașul Galați, pentru traseele și programul de transport pe care îl avem acum, sunt necesare 116 mijloace de transport, cu autobuze și 17 tramvaie. Avem 170 de mijloace de transport, dar nu pot să spun că funcționăm cu toate deodată, deoarece potrivit Legii 92/2007 transportul urban se realizează cu aproximativ 70% din parcul auto. Sunt niște parametri care trebuie respectați. Restul de 30% din mijloacele de transport sunt în autobază sau în depou pentru revizii tehnice periodice, pentru întreținerea zilnică și alte activități care trebuiesc rezolvate”, a declarat directoarea Transurb, Genica Totolici.

La capitolul mijloace de transport noi lucrurile s-au mișcat deja în privința achiziției celor 14 troleibuze noi cumpărate în baza unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), primele 7 troleibuze marca Skoda Solaris fiind deja în autobaza Transurb. ”După cum știți, au început să sosească și troleibuzele, deja avem 7 troleibuze care au sosit în autobaza noastră. Așteptăm omologarea lor, pentru că la acest moment nu avem încă omologarea de la producător. Urmează să obținem număr de înregistrare, pentru că ele nu circulă cu număr de înmatriculare, ci cu număr de înregistrare de la Primăria Galați, după care vom începe să funcționăm cu ele pe traseele din oraș. Sunt troleibuze noi, achiziționate conform Strategiei de transport urban a Municipiului Galați, la care am lucrat în 2014 pentru modernizarea transportului local. Este o strategie în care sunt prevăzute și aceste 14 troleibuze achiziționate prin credit de la BERD”, a adăugat directoarea Transurb. Tot din creditul BERD ar fi trebuit să fie achiziționate încă din 2015 și 50 de autobuze, dar acel proiect nu s-a materializat și s-a luat decizia ca numărul de autobuze noi să fie crescut de la 50 la 70 și acestea să fie achiziționate în baza unui credit de la CEC Bank. ”Totodată avem prevăzute și tramvaiele, tot prin credit BERD, dar nu s-a mai finalizat. Și autobuze, 50 de autobuze, care trebuiau achiziționate începând cu 2015-2016, dar nici acele achiziții nu s-au mai finalizat. S-au transformat în 70 de autobuze, dar care nu vor mai fi achiziționate prin credit BERD, ci prin credit bancar”, a mai spus Genica Totolici. Potrivit acesteia, la achiziția noilor autobuze se va ține cont și de faptul că pe unele trasee, pe străzile din centrul orașului, ar trebui introduse autobuze cu lungimea mai mică și manevrabilitate mai mare. „Am întocmit caietul de sarcini pentru achiziția de autobuze de capacitate medie, de 9,5 metri și de capacitate mică, de 6 metri, pentru a ne putea strecura și pe străzile mai înguste, acolo unde nu se poate intra cu autobuze de 12 metri”, a precizat Totolici.

Cele mai moderne mijloace de transport care vor apare pe străzile Galațiului sunt 8 tramvaie ultramoderne, care vor costa aproximativ 1,5 milioane euro fiecare. Suma pare mare, vor presupune și înlocuirea actualei căi de rulare, dar avantajul va fi că noile tramvaie sunt foarte silențioase și odată cu această schimbare va dispare din cartierele orașului zgomotul făcut de actualele vagoane de tramvai. ”Propunerile noastre sunt și pentru cele 8 tramvaie, de care s-a vorbit și în Consiliul Local. Achiziția acestor 8 tramvaie electronice va face parte dintr-un proiect european. Deci ele nu vor fi achiziționate imediat pentru că în momentul de față nimeni nu poate să achiziționeze un tramvai care costă 1,5 milioane de euro. Se lucrează la acest proiect european, pentru că se deschide Axa 4, pentru modernizarea transportului electric și am găsit și noi această posibilitate pentru a depune proiectul, pentru modernizarea transportului urban prin achiziția de tramvaie electronice moderne. În același timp se va schimba și calea de rulare, pentru că aceste tramvaie nu vor putea să circule pe calea de rulare existentă. Ceea ce avem la momentul de față este cale de rulare pe terasament și tramvaiele nu vor putea să funcționeze pe această cale de rulare”, spune directoarea Transurb.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.