Primul remorcher finanţat integral de la buget, după 1990, în dotarea AFDJ

0
2016

Primul remorcher multifuncţional finanţat integral de la bugetul de stat, după 1990, a primit astăzi certificatul de naţionalitate al navei şi a intrat în mod oficial în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos(AFDJ) Galaţi.

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, nava este un remorcher de manevră de înaltă performanţă, având un design modern. Nava este proiectată pentru remorcare la cârlig, remorcare cu vinci şi operaţiuni de împingere. Propulsia navei este asigurată de două motoare principale cu pornire electrică şi două unităţi de propulsie şi guvernare active cu elice cu pas fix în duze, montate la pupa navei. Cu ajutorul acestora, nava atinge viteză 12.9 noduri şi tracţiune la punct fix de 58 tf.

,,Este prima navă tehnică remorcher finanţată sută la sută de la bugetul de stat, după 1990. A costat 22,5 milioane lei şi este o navă modernă multifuncţională cu capabilitate de intervenţie la stingerea incendiilor cu apă şi cu spumă chimică. Are sistem de remorcare la cârlig, remorcare cu vinci pentru asistenţă convoaie speciale. Rezistă la mare de gradul şapte, este pentru zonă nelimitată, poate să plece din portul Galaţi şi să ajungă în nordul Europei. Primul voiaj va fi Galaţi-Tulcea, portul de reşedinţă va fi Tulcea, este la jumătatea distanţei dintre Sulina şi Galaţi”, a spus Dumitru

Nava fost botezată după numele altui remorcher al AFDJ cu ajutorul căruia, în 1970, s-a îndepărtat de portul Galaţi o navă încărcată cu azotat de amoniu pe care izbucnise un incendiu care ar fi putut pune în pericol siguranţa oraşului – intervenţie după care s-a realizat celebrul film românesc “Explozia”.

,,AFDJ urmează să mai achiziţioneze încă patru nave cu clasă de gheaţă şi cărora le vom da nume ale unor nave care au fost în dotarea regiei de-a lungul timpului”, a precizat Dumitru.

Şeful AFDJ Galaţi a mai spus că regia mai are trei remorchere cu o vechime de 28-38 de ani: Gheorghieni 2 din 1980, Galaţi 3 din 1984 şi Perseus din 1990.

La ceremonia de înmânare a certificatului de naţionalitate al navei remorcher multifuncţional ”Farul” a participat şi secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Minea.

,, Este prima navă finanţată integral de la bugetul de stat şi sunt foarte bucuros că avem astăzi în dotare o navă foarte modernă, care răspunde tuturor cerinţelor de navigabilitate inclusiv pe Dunărea îngheţată, un remorcher cu care AFDJ îşi va duce la îndeplinire, cu siguranţă, toate misiunile pe care le va primi”, a spus Minea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.