Primii pacienți cu coronavirus, internați la Spitalul Județean Galați

0
25290

Deja marile spitale din țară, care, până mai ieri primeau pacienți cu COVID 19, în stare critică, nu mai acceptă astfel de pacienți motiv pentru care la Secția de Arși a Spitalului Județean Galați – acolo unde s-a amenajat, de săptămâna trecută, o secție ATI pentru pacienții cu COVID 19 – se află deja, internați, doi pacienți cu coronavirus, transferați în weekend, de la Spitalul de Boli Infecțioase Galați. Este vorba despre doi bărbați, unul de 61 de ani și cel de-al doilea de 58 de ani, ambii decompensați atunci când au fost aduși la Spitalul Județean, dar pe care medicii ATI de aici i-au stabilizat. Totuși, ambii respiră cu ajutorul ventilatoarelor speciale, cu oxigen, acesta fiind și motivul pentru care au fost aduși aici, de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Remarcabilă a fost și implicarea și mobilizarea medicilor de la ATI, care, spre deosebire de alte cadre medicale din țară care au intrat subit în concediu de odihnă, de sănătate sau pur și simplu au demisionat când a venit momentul să îngrijească pacienți cu coronavirus, aici medicii gălățeni s-au implicat imediat și fără ezitare în acordarea ajutorului pacienților, luând modelul șefei ATI, dr. Corina Manole, care a venit imediat la spital, deși, la aducerea primului pacienți cu COVID, era noapte și nu era de tură.

Totuși, pentru protecția medicilor din ATI și altora care, pe viitor, ar putea interacționa cu pacienții infectați cu COVID 19, Spitalul Județan a solicitat autorităților desemnarea unui hotel unde aceștia să locuiască, temporar, pentru a nu se întoarce la propriile familii, unde ar putea să-și infecteze rudele.

Spitalul Județean din Galați dispune, momentan, doar de 20 de ventilatoare pentru respirația artificială, însă unitatea are nevoie și de alte echipamente – calțete înalte (pentru că a primit combinezoane – 50, săptămâna trecută, de la ISU și 4.000, în weekend, dar fără calțete, sau doar cu calțete tip adidas), măști, combinezoane etc. Deocamdată, Spitalul Județean Galați a primit, vineri, 4.000 de combinezoane și 4000 de măști tip FFP3, însă astfel de materiale sunt consumabile și se epuizează repede; cele 50 de combinezoane de la ISU, date la UPU, s-au epuizat, iar ATI a primit, vineri, 200 de măști și tot atâtea combinezoane însă materialele mai sunt suficiente până cel târziu mîine. În continuare Unifarm, firmă la care Spitalul Județean a făcut comandă de acum două săptămâni, nu a livrat 1.100 combinezoane, 55.000 de măști și 2.600 de litri de spirt.

În Spitalul Județean Galați lucrează 2.200 de cadre medicale (doctori, asistente, infirmiere, brancadieri etc) și, teoretic, toți ar trebui să beneficieze de materiale de protecție.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 2 =