Primele autobuze noi vor ajunge, anul acesta, la Galați! Încă un pas extrem de important pentru modernizarea transportului public

0
1420

Municipalitatea face încă un pas extrem de important pentru modernizarea transportului public în comun. După ce au achiziționat troleibuze moderne, autoritățile cumpără acum 40 de autobuze noi, de mare capacitate, care vor ajunge la Galați până la finele acestui an!

Astfel, după mulți ani în care gălățenii au circulat doar cu autobuze second hand, cumpărate din afara țării de către fostele administrații, Primăria condusă de Ionuț Pucheanu achiziționează autobuze noi, moderne, făcând astfel încă un pas pentru modernizarea transportului public în comun, strategia edilului fiind aceea de a reînnoi parcul auto al Transurb și de a moderniza infrastructura de transport.

Primăria și Transurb anunță că în urma procedurii demarate privind organizarea licitației în vederea achiziționării a 40 de autobuze de mare capacitate pentru transportul public local de persoane, au depus ofertă de participare trei mari operatori, respectiv Mercedes Benz Romania, BMC Truck & Bus SA și Temsa Ulasim Araclari San Tic AS.

În urma finalizării documentelor depuse de ofertanți, a ofertei tehnice și, ulterior, a ofertei financiare vă comunicăm că oferta declarată câștigătoare este cea depusă de operatorul  BMC Truck & Bus SA.

Prețul total al ofertei este de 26.246.000 RON, fără TVA, pentru un număr de 40 de autobuze noi de mare capacitate, respectiv 656.150 lei / bucata X 40 bucăți. Contractul prevede o mentenanță de 5 ani de zile, timp în care firma câștigătoare va asigura buna funcționare a autobuzelor livrate. Autobuzele pot fi livrate până la sfârșitul acestui an, termenul prevăzut în contract fiind de 150 de zile de la finalizarea licitației.

Ionuț Florin Pucheanu, primarul municipiului Galați: ”Mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a aduce cetățenilor municipiului Galați un transport public de calitate. Asta înseamnă parc auto nou și adaptat nevoilor actuale, adăposturi pentru călători decente, sistem e-ticketing asupra căruia acum ne aplecăm atenția pentru a instala toate componentele și, în curând, va fi funcțional, precum și reabilitarea liniilor de tramvai. Și acesta este doar începutul. Primele mijloace de transport în comun noi au venit la Galați anul trecut, respectiv troleibuzele. Vor ajunge în curând și autobuzele nou nouțe și continuăm până când vom acoperi așa cum se cuvine această necesitate”.

Mihai Cadinoiu, director Transurb S.A: „După o lungă așteptare avem un prim rezultat al muncii noastre, este o etapă în cadrul strategiei pe care încercăm să o implementăm la societatea Transurb S.A. Ne-am propus ca, în scurt timp, să asigurăm un transport modern gălățenilor. Suntem conștienți de problemele moștenite și existente în momentul de față în transportul în comun din Galați. Totuși, la doar un an de când mi-am început mandatul de management, cred că pot bifa o reușită importantă, achiziționarea a 40 de autobuze moderne. Sigur, suntem perfect conștienți că este nevoie de mult mai mult, de alte licitații în vederea înnoirii parcului auto existent și de implementarea strategiei de management a traficului. Consider că acesta este un prim pas important, concret, cu care putem pleca la drum. Strategia noastră va duce la implementarea unui transport în comun care se va desfășura în condiții civilizate.”

Cele 40 de autobuze Euro 6 vor avea, fiecare, lungimea de 12 metri și o capacitate de transport de minimum 85 de persoane (pe scaune și în picioare), din care minimum 25 pe scaune (plus un loc scaun rulant și un loc conducător auto).

De asemenea, autobuzele vor avea podeaua joasă și vor fi prevăzute cu rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități (plus buton exterior de deschidere pentru aceste persoane).

Vehiculele vor fi dotate cu aer condiționat, afișaj de tip LED, sistem de supraveghere video și validatoare de card, compatibile cu sistemul de ticketing, ce urmează a fi implementat în Galați.

Valoarea totală a achiziției va fi suportată de S.C. Transurb S.A., prin contractarea unui credit bancar, în care,  Primăria Municipiului Galați va fi garantul societății.

Autobuzele vor fi prevăzute cu:

– instalație pentru dispunerea unui tahograf digital;

– oglinzi retrovizoare exterioare de tip pliant (rabatabil) sau demontabil (plierea se va face spre corpul autobuzului), prevăzute cu încălzire;

– instalație aer condiționat, reglabilă atât ca temperatură, cât și ca debit;

– dispozitiv – rampă acces persoane cu handicap de tip mecanic cu acționare manuală sau automată;

– sistem informare audio și vizual în interior care îndeplinește cerințele art. 64 lit. c., din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, situat în interiorul salonului care asigură afișarea și anunțarea automată a stațiilor;

– sistem audio de amplificare cu microfon pentru transmiterea mesajelor către călători;

– sistem vizual de informare a călătorilor la exterior format din: în față (deasupra parbrizului) și în partea laterală (deasupra geamului între prima și a doua ușă) panou indicator traseu și rută tip matrice cu LED-uri care afișează orice literă sau număr în orice poziție, în limba română.

– sistem de supraveghere video în interiorul vehiculului format din minimum două camere și dispozitiv de înregistrare. Unitatea de înregistrare video digitală, instalată în autobuz, trebuie să cuprindă un hard-disk detașabil montat pe un sistem de suspensie pentru a absorbi șocurile specifice vehiculelor. Echipamentul de monitorizare video va avea o memorie non-volatilă pentru înregistrarea evenimentelor pe o perioadă de cel puțin 7 zile x 24 de ore. Toate camerele sistemului de monitorizare video vor fi selectate pentru a asigura o imagine clară și acuratețea imaginilor;

Autobuzele vor fi dotate cu validatoare card, bilete cu coduri de bare (câte un validator pentru fiecare ușă de acces), instalație de numărare a călătorilor, un computer de bord, suporturile necesare montării echipamentelor și cablării corespunzătoare. Softurile acestor dispozitive trebuie să fie compatibile cu sistemul AFC/e-ticketing ce urmează a fi implementat în Galați, furnizorul fiind obligat să ia legătura cu consorțiul care instalează AFC pentru compatibilizarea dispozitivelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.