Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu – bilanț la patru ani de mandat

0
763

Călătoria asigurată cu aproape 80 de mijloace de transport în comun (troleibuze, autobuze și minibuze) toate noi, moderne și, foarte important mai ales acum, pe caniculă, toate dotate cu aer condiționat, în locul autobuzelor second-hand, supraîncălzite, în care, vara, se depășeau temperaturi de 40 de grade Celsius; înființarea, pentru prima oară după 1990, în Micro 39, a unui centru de sănătate cu program permanent noaptea și în weekend, un adevărat ajutor mai ales în perioada stării de urgență, când mulți bolnavi au avut nevoie de tratamente și consultații, dar s-au temut să meargă la spital; modernizarea și amenajarea celor două mari intrări în municipiul Galați (dinspre Brăila, de pe DN 22 B și dinspre Tecuci, de pe DN 2 B), zone total neglijate de restul administrațiilor locale, peste 70 de km de străzi reabilitate integral, alți 15 km de piste special amenajate pentru bicicliști, 130 de noi stații de autobuz (după ce Galațiul, în perioada 2012-2016 a reușit trista performanță de a nu avea deloc stații de autobuz, călătorii așteptând autobuzele în vânt, ploaie sau soare arzător); peste 10.700 de noi locuri de parcare construite în locul garajelor hidoase, care sufocau majoritatea cartierelor; parcuri reabilitate și moderne, după zeci de ani de neglijare și uitare, la care se adaugă peste 6.000 de arbori plantați, inclusiv tei (chiar și pe Faleza Dunării, în locul teilor uscați)  și nu mai puțin de 203 milioane de euro, fonduri europene, atrase de Primăria municipiului Galați și folosite, printre altele,  pentru modernizarea și dotarea spitalelor, a grădinițelor sau școlilor – acestea sunt doar în câteva cuvinte obiectivele realizate în ultimii patru ani de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, care și-a prezentat, astăzi, bilanțul de activitate în mandatul său, fără să uite să mulțumescă angajaților din Primăria Galați dar și consilierilor locali pentru implicare, susținere și chiar pentru opoziție, căci, a spus edilul, toate observațiile nu au făcut decât să îmbunătățească lucrurile.

„Pe 27 iunie 2020 s-au împlinit patru ani de când am depus jurământul de primar al municipiului Galați și este datoria mea să vin în fața dumneavoastră cu acest bilanț. Două au fost marile provocări ale acestui mandat și anume: în primul rând modernizarea infrastructurii, plecând de la intrările în oraș, pe marile artere, până în cartiere, dar și modernizarea centrului, pe care eu îl consider reprezentativ pentru orice oraș care se respectă, și apoi decizia de închidere a vechiului sistem centralizat de încălzire ineficient și generator de pierderi. Acum orașul nostru are o identitate și devine tot mai deschis și primitor, un oraș de care suntem mândri, așa cum mi-am propus la începutul mandatului. Am făcut multe, dar mai sunt încă multe de făcut și îmi doresc să continui proiectele într-un al doilea mandat , a declarat, astăzi, în conferință de presă, primarul municipiului Galați,  Ionuț Pucheanu. Acesta a prezentat, structurat, pe capitole distincte, principalele realizări din cei patru ani de mandat.

Fonduri europene

Astfel, potrivit Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați, “pentru modernizarea și dezvoltarea orașului, actuala administrație are proiecte cu fonduri de europene încheiate, în implementare, în evaluare și în pregătire în valoare de 203,5 milioane de euro: 29 milioane de euro – 28 de proiecte cu bani europeni pentru modernizarea de școli și grădinițe; 11,8 milioane de euro – 4 proiecte pentru modernizarea spitalelor din administrarea primăriei; 46,9 milioane de euro – 4 proiecte pentru modernizarea străzilor; 61,8 milioane de euro – 6 proiecte pentru modernizarea transportului în comun; 54 milioane de euro – alte proiecte.

Infrastructură/cartiere

La capitolul infrastructură este vorba despre 70 km de străzi modernizate, 165.640 metri pătrați de trotuare modernizate, 15 de kilometri de piste pentru bicicliști, 130 adăposturi bus etc. Pentru modernizarea cartierelor, așa cum își doresc gălățenii, au fost demolate 1.082 de garaje (132 – 2016, 123 – 2017, 127 – 2018, 307 – 2019, 393 – 2020), din cele peste 6.000 de garaje existente în oraș. Au fost amenajate 10.764 de noi locuri de parcare, s-a construit prima parcare supraetajată cu teren de sport, s-au amenajat 20 de locuri de joacă noi și moderne. Iar lucrările continuă în toate cartierele.

Administrație

În acești patru ani s-au simplificat procedurile pentru obținerea certificatului de urbanism, a autorizației de construire și a fost instituit avizul unic. Iar numărul autorizațiilor de construire a crescut în fiecare an: 755 – 2016, 886 – 2017, 1150 – 2018, 1123 – 2019 și 287- 2020.

Autobuze, troleibuze și tramvaie noi

În anul 2017  s-au  achiziționat 17 troleibuze noi, în 2019 vorbim de 40 de autobuze noi și 20 de minibuze noi, iar în 2020 s-a semnat contractul pentru achiziția a 8 tramvaie noi. De asemenea, Primăria mai are proiecte pentru cumpărarea a 10 tramvaie noi și 20 de autobuze hibrid, în timp ce se implementează sistemul e-ticketing.

Economii la buget prin închiderea sistemului de termoficare

În 2018, pierderile anuale ale sistemului centralizat de încălzire erau de aproximativ 8 milioane de euro.  Reamintim că rețeaua a fost proiectată să furnizeze apă caldă și căldură pentru 90.000 de apartamente. Însă în luna martie a anului 2018, mai erau conectate doar 18.366 apartamente.  Sistemul devenise complet ineficient și se impunea închiderea lui. Toate unitățile de învățământ au fost dotate cu sisteme alternative de încălzire. În plus, 13.490 de familii au fost sprijinite pentru achiziționarea unei centrale termice.

Între timp, s-au realizat și 34 de kilometri de conducte noi pentru apă și canalizare.

Spații verzi amenajate și arbori nou plantați

Preocuparea este de a oferi gălățenilor un mediu curat și sănătos s-a reflectat în faptul că, din 2016 și până în prezent s-au amenajat 34.965 metri pătrați de spații verzi și s-au plantat, în oraș, 6.100 de arbori.

Sănătatea, o prioritate

Primăria municipiului Galați are în derulare proiecte de modernizare a tuturor unităților medicale aflate în subordine. A fost înființat primul Centru de Permanență, în cartierul Micro 39, care urmărește asigurarea continuității asistenței medicale primare. În curând, se va inaugura al doilea centru, în cartierul Mazepa, iar în anul 2018, a fost înființat Centrul de Medicină Dentară Socială.

Cultură și evenimente

Între evenimentele culturale tradiționale ale Galațiului este vorba despre Festivalul Național de Comedie și Festivalul Național „Leonard”. Anul trecut a avut loc „Forza Zu”, cel mai mare concert din România, care a înregistrat un flux de peste 90.000 de participanți. De asemenea, a fost organizat „Street Food Festival” cu peste 75.000 de participanți.

În același timp, 255 de elevi și 223 profesori au fost recompensați pentru performanțele obținute la  olimpiadele naţionale şi internaţionale. Totodată, 1.421 de cupluri au fost premiate la împlinirea a 50 de ani

Sport

A fost înființat Clubul Sportiv Municipal, cu secții de fotbal, baschet, handbal, volei, hochei pe gheață și patinaj, șah și rugby, haltere și judo, dans sportiv, natație și pentatlon modern, tenis, atletism. De asemenea, Primăria susține financiar și logistic 21 de structuri ale organizațiilor sportive.

Proiecte pentru Galați

Continuă proiectele pentru modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie, Henry Coandă, Traian Vuia, Coșbuc, Domnească (Biserica Greacă – Gării), Brăilei (Roșiori – Potcoava, modernizarea Aleii pietonale de la P-uri, amenajarea Plajei Dunărea, achiziția celor 20 autobuze hibrid și a celor 10 tramvaie. De asemenea, vor continua plantările de copaci și amenajare spații verzi etc

Noi proiecte importante propuse de primarul Ionuț Pucheanu vizează modernizarea Falezei și a Văii Țiglinei (Parcul Coposu, Baza Siderurgistul, Stadionul Dunărea), realizarea de parcări subterane, supraterane și la nivel, realizarea de terenuri și săli de sport, modernizarea parcurilor, amenajarea Lacului Vânători etc”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.