Primarul Ionuţ Pucheanu a semnat contractul pentru înfiinţarea a 15 noi staţii de încărcare a maşinilor electrice

0
1089

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat, miercuri, contractul de înfiinţare a unei rețele publice extinse de stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibrid.

Acesta presupune înființarea a 15 astfel de unități cu încărcare rapidă, fiecare dintre ele putând deservi câte două autoturisme electrice sau plug-in hybrid în același timp.

Partenerul municipalității în cadrul acestui proiect este Telekom Romania, operator de telecomunicaţii, care instalează în premieră în parteneriat cu autorități locale astfel de unități de încărcare rapidă a maşinilor electrice.

Inițiativa municipalității face parte dintr-un proiect unitar de descongestionare a traficului urban și reducere a poluării și care este în acord și cu noile tendinţe din piaţa auto.

„Facem astăzi un nou pas pentru o dezvoltare sănătoasă a orașului nostru. Galațiul trebuie să devină un oraș verde, iar semnarea acestui contract nu face decât să demonstreze faptul că, împreună cu parteneri de încredere, putem să îndeplinim acest obiectiv”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Contractul a fost semnat astăzi, la sediul Primăriei Galați, la eveniment fiind prezenți primarul Ionuț-Florin Pucheanu, respectiv George Ilie, manager Smart City, și Alexandru Nen, Arhitect Soluții IoT și Smart City, din partea Telekom Romania.

Cele 15 stații de încărcare rapidă din Galaţi vor fi instalate astfel: pe Strada Stadionului (parcare); la Casa de Cultură a Sindicatelor (parcare); în cartierul Țiglina I (bl. A8); pe strada Constantin Levaditti (parcare); pe strada Brailei (centru); pe strada Domnească (sediul Primăriei); pe Bdul. Galați nr. 4C; pe Bdul. Siderurgiștilor bloc PS2; pe strada Constructorilor (parcare zona Arcada); Parc Rizer (parcare interioară); în Grădina Publică (parcare str. Elena Doamna); pe Bdul. Brăilei (parcare bl. P2, zona Trei Star); pe strada Feroviarilor (parcarea blocului ANL); pe strada Cloșca (în parcarea aferentă parcului Coposu); pe Bulevardul Unirii (parcarea Grădinii Botanice).

Telekom Romania urmează să instaleze staţii de încărcare rapidă pentru maşini electrice şi în alte oraşe din ţară, ca urmare a câştigării unor licitaţii organizate de primăriile respective. Astfel, la Râmnicu Vâlcea vor fi amplasate şapte staţii de încărcare rapidă, iar la Giurgiu patru. Proiectele sunt în derulare şi vor fi finalizate în prima jumătate a anului. În ultimii patru ani, pe de altă parte, Telekom Romania a implementat mai multe proiecte pilot de tip Smart City în București, Constanța și Piatra Neamț, care includ soluții pentru parcare și iluminat inteligent, stâlp de iluminat multifuncțional (cu componentă de supraveghere video, stație de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED), precum și wi-fi gratuit.

Proiectul staţiilor electrice din oraşul de la Dunăre a fost câştigat de Telekom Romania în urma unei licitaţii publice organizată de Primăria municipiului Galaţi. Durata de implementare a proiectului este de șapte luni, împărțită în o lună pentru proiectare și șase luni pentru execuție. Garanția pentru lucrare este de 60 de luni. Valoarea totală a contractului este de 2.180.953 de lei+TVA.

Proiectul este finanțat din Fondul pentru Mediu în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ.

Primăria municipiului Galați a mai amenajat  21 de puncte pentru încărcarea mașinilor la parcarea multietajată din cartierul Mazepa, urmând să fie amenajate alte 10 stații ce pot încărca simultan două mașini în cadrul proiectelor cu finanțare europeană ce vizează modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, A. Saligny și G. Coșbuc.

În municipiul Galați sunt înregistrate aproximativ 500 de mașini electrice și hibrid.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.