Primarul Ionuț Pucheanu a rezolvat, temporar, criza gunoiului din județ

0
2363

La propunerea primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu și cu votul consilierilor locali, pentru viitoarele trei luni, toate localitățile din județul Galați vor putea depozita gunoiul menajer la groapa conformă a municipalității. Decizia vine ca o mână de ajutor oferită de administrația publică locală unui număr de 56 de comune, orașelor Berești și Tg. Bujor și municipiului Tecuci, UAT-uri care, de la începutul acestei luni, nu mai au unde să transporte gunoiul menajer după ce operatorul privat al gropii unde transportau până acum, în județul Brăila, a refuzat să mai prelungească contractul. Dacă pentru orașe și municipiul Tecuci decizia a însemnat să depoziteze, gunoiul, pe platforme betonate, amenajate special pentru situații de criză, în restul comunelor localnicii nu au avut soluții, rămânând cu deșeurile în curți!

Reamintim, de la începutul acestui an, 59 de UAT-uri din județul Galați au fost nevoite să transporte gunoiul menajer la groapa de gunoi din județul Brăila, din cauză că în județul Galați nu există o groapă conformă normelor europene. Singurul depozit de gunoi conform normelor europene este cel al municipiului Galați, realizat cu fonduri europene și în care, în ultimii cinci ani nu au putut depozita deșeuri decât administrațiile partenere în acest proiect, adică municipiul Galați și comunele învecinate – Vânători, Șendreni, Braniștea, Smândan și Tulucești.

În județul Galați, deocamdată nu există o groapă de gunoi conform normelor europene, dar CJ Galați derulează un proiect cu termen de finalizare în 2020, în proiect fiind prevăzută și construcția unui depozit conform și unei stații de sortare la Valea Mărului, obiective pe care CJ Galați speră să le poată finaliza în 2019.  În condițiile în care gunoiul din județ era depozitat la Brăila, lucrurile au mers bine, până la finele lunii aprilie, când administratorul gropii de la Brăila nu a mai acceptat să primească deșeurile de la Galați. Ca soluție, CJ Galați a purtat discuții cu omolgii săi din Vaslui, pentru ca deșeurile să fie depozitate la o groapă conformă, construită cu fonduri europene, în apropierea Bârladului, însă obiectivul încă nu este funcționabil, căci nu a primit încă aviz de mediu.

“Până când acea groapă de gunoi va primi aviz de mediu, perioadă pe care o estimăm la trei luni, dar, la cum merg lucrurile în România, s-ar putea să fie chiar patru luni (…), propun să fiți de acord ca deșeurile să fie depozitate la groapa de gunoi a municipiului Galați. Cantitatea de gunoi adusă lunar din județ nu va fi foarte mare și nu va aduce la suprasaturație groapa de gunoi a orașului”, a dat asigurări primarul Ionuț Puchean, către consilierii locali cărora le-a propus proiectul. “Lucrurile au ajuns în impas pentru cetățenii din județul Galați și nu-i putem lăsa în voia sorții, este doar puțin ce putem face pentru ei”, a mai spus primarul municipiului Galați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.