Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, este decis să nu cedeze cu una, cu două cele 655 de hectare de teren agricol, din cartierul Siret (D. Cantemir), chiar dacă Guvernul a solicitat Consiliului Local să le restituie statului, printr-un Memorandum aprobat în ședința Executivului din data de 13 septembrie.
„Cred că o mai bună analiză a unei astfel de decizii extrem de importantă pentru noi este mult mai importantă decât să ne aruncăm cu capul înainte și să luăm hotărâri pripite. Mai există potențiale proiecte ce pot apărea pe zona respectivă și atunci este normal să reanalizăm toate opțiunile. Sperăm într-un dialog ceva mai direct și mai bun cu Guvernul României tocmai pentru a vedea și a înțelege exact de ce ni se cere acest teren înapoi. Dacă vreți acum să discutăm, nu vreau să atrag atenția și asupra celeilalte parcele, dar nu înțeleg de ce despre celelalte 350 de hectare pe care le avem date, la fel, în arendă către cineva, de mai bine de trei ani de zile, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe cele 655 de hectare, am deranjat. Vom afla totul la momentul potrivit. Am scos din circuitul agricol 45 de hectare, ceea ce înseamnă că restul se află în stadiul în care ne-a fost predat”, a comentat edilul Galațiului.
Declarațiile primarului Ionuț Pucheanu au fost făcute, joi, în contextul în care, cu suportul aleșilor locali, edilul a decis să retragă de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local proiectul de hotărâre privind trecerea celor 655 de hectare de teren agricol din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului.
Ionuț Pucheanu a precizat că își dorește o întâlnire cu prim-ministrul brăilean Mihai Tudose pentru a discuta despre terenul din cartierul Siret.
„Este un proiect care avea avizele de trei săptămâni. Am ajuns la concluzia, împreună cu ceilalți factori de decizie locali, că e mai bine să retragem și să reanalizăm această inițiativă. Deocamdată, orice nelămurire este în avantajul nostru, sincer să fiu, pentru că terenul rămâne în proprietatea municipiului Galați, prin urmare faptul că ne lămurim sau nu cât de curând, nu afectează cu nimic bunul mers și patrimoniul municipiului Galați. Încerc să avem o discuție, cât de curând, direct cu domnul premier. Vom vedea dacă vom reuși stabilirea unei întâlniri, dacă nu, vom discuta interinstituțional”, a subliniat Ionuț Pucheanu, care a comentat că „veți avea surprize, la viitoarele ședințe de Consiliu, dacă va fi nevoie să ajungem la o astfel de hotărâre”.
Reamintim că terenul preluat în anul 2002 de municipalitatea gălățeană, pentru construcția de locuințe ANL, este de 1.040 de hectare. Potrivit autorităților, pe 8,9 hectare sunt blocuri ANL. Alte 7,5 de hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii „Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi”, iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Alte 300 de hectare de teren agricol sunt închiriate, în urma unei licitaţii, către SC Ecoagra SRL până în 2019, cu 825 de lei pe hectar pe an agricol, iar cele 655,29 de hectare de teren agricol, sunt închiriate, de anul acesta, societății Bonagri Holding, până în septembrie 2022.
Guvernul nu cere însă înapoi suprafaţa agricolă totală, ci doar pe cea mai mare, închiriată firmei Bonagri, la cel mai bun preţ – 2.250 de lei pe hectar pe an agricol.
„Cele o mie de hectare ne-au fost date pentru construcţia de locuinţe, dar în cartea funciară sunt trecute ca teren agricol. Din circuitul agricol au fost scoase strict hectarele pe care au fost construite ANL-urile actuale. Nu s-a mers mai departe cu construcţia ANL, pentru că gălăţenii care s-ar fi mutat acolo ar fi devenit cetăţeni ai comunei Vădeni, nu mai erau gălăţeni. Toate taxele şi impozitele erau plătite la Primăria comunei Vădeni, deşi investiţia era a Galaţiului”, explica primarul Galațiului, în urmă cu doar câteva săptămâni.
Cel mai probabil, urmează o perioadă de negocieri „la sânge”!