Primăria vrea să readucă la viață orașul de altădată. O bijuterie arhitecturală, restaurată cu bani europeni

0
2816

Casa Geshov (clădirea de pe strada Domnească, nr. 58), monument istoric al Galațiului, care, în prezent, se află într-un stadiu avansat de degradare, va fi consolidată și restaurată cu fonduri europene de către Primăria Galați. Autoritățile vor investi peste două milioane de euro pentru a-i reda bijuteriei arhitecturale strălucirea de altădată. Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, împreună cu directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, contractul de finanțare a proiectului, a cărui valoare este de 9.597.016 lei.

„Sperăm că odată cu obţinerea acestei finanţări, care depăşeşte 9,5 milioane de lei, îi vom reda strălucirea de altădată, iar strada Domnească, cea pe care încercăm să o punem în valoare, se mai îmbogăţeşte cu încă o clădire frumoasă, pe care gălăţenii, şi nu doar ei, o vor putea admira”, a afirmat edilul Galațiului, care a precizat că, după restaurare, monumentul istoric va fi inclus în circuitul turistic al orașului.

„A fost o axă de finanțare foarte încărcată pentru că au fost foarte multe proiecte depuse şi o concurenţă destul de mare. Faptul că Primăria municipiului Galaţi şi echipa care a lucrat în acest proiect aţi reuşit să depuneţi la timp toate avizele şi să îndepliniţi toate rigorile legii, este un lucru meritoriu pentru municipalitate, este încă un exemplu de experienţă şi de succes în accesarea de fonduri europene. Prin această axă, Uniunea Europeană şi-a propus, pe de o parte, să salveze patrimoniul din oraşele Europei, dar să şi aducă un impact economic oraşelor. Ne aşteptăm să avem o clădire care să fie inclusă în circuitul turistic al oraşului, să crească oferta turistică a municipalităţii şi să salvăm ceea ce ne-a rămas din „Belle Epoque”, a precizat directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională.

Autoritățile și-au propus restaurarea, consolidarea și conservarea imobilului, în vederea organizării unor expoziții temporare (spații multifuncționale pentru expuneri și manifestări interactive), inclusiv prin amenajarea peisagistică exterioară și asigurarea accesibilității corecte și confortabile, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanțare. Ionuț Pucheanu a precizat că „perimetrul din vecinătatea imobilului va fi reamenajat (se va face un parc și se vor amenaja spații verzi)”.


Din cele 9.597.016 lei, 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene, 1.247.612 de lei vor proveni de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei (contribuţia de doar doi la sută a municipalității) de la bugetul local. Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural

Casa Geshov are aproape un veac și jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.