Primăria Țepu trebuie să plătească OMV Petrom peste 6 milioane lei după ce a pierdut procesul la ICCJ

0
1262
Primăria Țepu

O decizie din 2004 a aleșilor locali din comuna Țepu, de instituire a unor taxe pentru exploatarea petrolieră a OMV Petrom, s-a întors împotriva comunității, deoarece după câțiva ani în care au fost încasate milioane de lei din aceste taxe, acum Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Primăria trebuie să restituie Petromului toți banii. În 2004, noul primar, Daniel Țuchel, a inițiat în Consiliul Local Țepu o hotărâre prin care s-au înființat taxe de foraj și chirii pe terenurile pe care se află sondele și utilajele exploatării petroliere. Taxele și chiriile au fost votate de consilieri și au intrat în vigoare. Primăria Țepu a dat în judecată OMV Petrom, cerând și pentru plata retroactivă a taxelor impuse de Consiliul Local pentru perioada 2002-2007. Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat Petrom să plătească suma de 2,8 milioane de lei. Deoarece OMV Petrom refuza să plătească taxele, Primăria Țepu a executat silit compania petrolieră, încasând în perioada 2010-2015 aproximativ 6,2 milioane de lei, dintre care 2,9 milioane de lei ca taxă de foraj, iar 3,3 milioane de lei sub formă de chirie pentru câmpurile petroliere.

OMV Petrom a atacat în justiţie toate deciziile de impunere stabilite de Primăria Țepu şi a reuşit să câştige procesele. Magistrații au stabilit că OMV Petrom plătea deja o taxă de foraj către statul român, ca urmare a concesionării exploatării petroliere, iar chiria pe terenuri nu se cuvenea primăriei, ci sătenilor care sunt proprietarii terenurilor. Instanțele au dispus ca Primăria Țepu să restituie toţi banii încasaţi pe nedrept, deoarece taxele au fost stabilite ilegal. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut deciziile instanțelor, obligând Primăria Țepu să plătească cele 6,2 milioane de lei, la care urmează să fie calculate şi penalităţi.

Sătenii îi acuză de situația în care a ajuns comuna pe cei care au fost primari începând din anul 2004, pe cel care a fost primar în perioada 2004-2012, Daniel Gerhardt Țuchel (PNL), și soția acestuia, Narcisa Helena Țuchel (PNL), care a fost primar în perioad 2012-2016. Cei doi au beneficiat de sumele imense de bani încasate prin executarea silită a Petrom pentru taxele stabilite ilegal. Acum, este bun de plată primarul ales în 2016, Călin Rugină (PSD), care nu are cum să plătească cele 6,2 milioane din bugetul comunei, la care se strâng anual din impozite și taxe aproximativ 300.000 lei. Călin Rugină speră să obțină un ajutor financiar de la fondul de rezervă al guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.