Primăria premiază valorile locale

0
1544

Astăzi, de la ora 18.00, la Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”, se vor acorda distincțiile „Premiul Municipiului Galați” și titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați”. Reamintim, pe 21 noiembrie, în Consiliul Local, s-a aprobat acordarea distincției „Premiul Municipiului Galați” pentru: Andrei Marian Stoian, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, Damen Shipyards, Centrul de zi – Fundația Inimă de Copil, Firma Alitec Solution SRL, Daria Teodora Hărăbor, Agriela Monica Măciuceanu, Ștefania Tristiana Cojocaru și Fundația Comunitară. De asemenea, titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați” i se acordă prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Iată o scurtă pezentare a meritelor fiecărei personae (fizică sau juridică) premiată diseară: Premiul Municipiului Galați:

Daria Teodora Hărăbor – elevă (16 ani) a Colegiului Național Vasile Alecsandri, multiplă olimpică la diverse competiții naționale și internaționale. În luna octombrie, Daria a obținut medalia de aur la cea de-a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care s-a desfăşurat între 18 şi 26 octombrie la Piatra Neamţ.  Este cea de-a doua medalie de aur internaţional, gălăţeanca fiind câştigătoare şi la concursul desfăşurat în Sri Lanka, anul trecut. Perseverența, spiritul critic, creativitatea, abilitatea de a se forma și de a lucra într-o echipă, dublate de deprinderile de muncă individuală se reflectă în premiile obținute atât la nivel național, cât și internațional.  Pentru performanțele sale școlare, Daria Hărăbor s-a pregătit cu profesoara de la Brăila Nicoleta Becheanu și cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu, la Astroclubul „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.  Daria Hărăbor a câştigat anul acesta şi medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, ediţia a XIII-a, desfăşurată în Ungaria, în perioada 2-10 august.

Andrei Marian Stoian – student la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, pentru contribuția sa la activitățile de cercetare științifică în domeniul asteroizilor apropiați Pământului și al stelelor variabile, descoperind astfel, alături de echipa Observatorului Astronomic, șapte stele variabile (Galați V6, Galați V8-V13) și devenind astfel unul dintre cei mai tineri descoperitori de stele variabile.

Prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan – pentru proiectul Facultății Transfrontaliere, demarat în urmă cu 20 de ani, astfel încât s-au pus bazele înființării la Cahul a unei facultăți cu finanțare centralizată de la Universitatea “Dunărea de Jos”.

Agriela Monica Măciuceanu – profesor de canto, coordonatoarea grupului ”Voces”. Prezența acestui grup de copii talentați pe scenele din afara granițelor țării au transmis un altfel de mesaj, prin care orașul Galați, cultura și spiritul acestuia au devenit cunoscute și pe alte meleaguri.

Ștefania Tristiana Cojocaru – Președinte al Asociației ”Tinerii și Viitorul”, dar și profesor de educație fizică și sport. Ștefania Tristiana Cojocaru a ales ca, pe lângă orele de curs, să desfășoare și activități extracurriculare cu copiii, în baza unor proiecte pe care le-a inițiat și organizat, ori la care a participat în calitate de partener. S-a implicat în foarte multe proiecte: Ziua Culturii Naționale, Ziua Armatei, Ziua Pământului, Ziua Europei și altele.

Centrul de zi – Fundația Inimă de Copil – Centrul de zi din Galați a susținut în cursul anului 2019 un număr de 25 de copii din municipiul Galați, aflați în pericol de abandon școlar, oferindu-le șanse egale la educație și la viitor, consiliere psihologică și servicii medicale.

Firma Alitec Solution SRL – s-a remarcat prin sporirea şanselor de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile, incluziunea socială fiind o preocupare majoră a acestei societăţi.

Fundația Comunitară – pentru proiectul Științescu, un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care susține dezvoltarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul copiilor și tinerilor din clasele 0-12, din județul Galați. Sunt finanțate proiecte inovatoare care pun accent pe educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică) într-un mod atractiv, prin experiență, și care pregătesc generațiile tinere.

Damen Shipyards – agentul economic cu cele mai multe încadrări în muncă și foarte implicat în societate, care a investit în prevenirea abandonului familial și școlar, recuperare, încurajare și susținerea educației, a copiilor ce provin din medii sărace, dar și a copiilor sau tinerilor cu dizabilități.

Titlul de cetățean de onoare

În cadrul ședinței s-a hotărât ca titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați” să-i revină prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Cătălin Fetecău este, încă din anul 1987, cadru didactic la Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Mecanică. În toți acești ani, în calitate de director al Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic și de decan al Facultății de Mecanică, iar în prezent director general al Platformei de cercetare multidisciplinară – ReForm, a desfășurat o bogată activitate dedicată cercetării științifice și calității pregătirii studenților. Tezele de doctorat coordonate, lucrările premiate cu medalii de aur și argint la saloanele de inventică, brevetele de invenție, numeroasele publicații și articole apărute în revistele de specialitate de prestigiu îl recomandă pe Cătălin Fetecău drept un promotor al standardelor de excelență în învățământul universitar gălățean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.