Primăria municipiului Galați și Serviciul Public Ecosal au demarat mai multe acțiuni de conștientizare a colectării selective cu principalul scop de a îndeplini obiectivul de colectare selectivă de 50% până în anul 2020, conform reglementărilor europene în vigoare. În acest sens, încă de la începutul anului 2017, Ecosal abordează noi strategii în vederea îmbunătățirii procesului de colectare selectivă la nivelul municipiului Galați. Una dintre principalele acțiuni la nivelul comunității locale îi vizează pe cei mai mici cetățeni ai municipiului – concursul ”Fii activ! Colectează selectiv”. După cum deja se știe, competiția este realizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar. Astfel, toate unitățile școlare din orașul Galați au fost invitate să participe la acest concurs având ca obiective: conștientizarea fenomenului de colectare selectivă în rândul elevilor și recuperarea unei cantități cât mai mari de materiale reciclabile care să nu mai ajungă la depozitul de deșeuri.
“Pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galați dorește să introducă gradual colectarea selectivă din ușă în ușă în cadrul asociațiilor de proprietari din municipiu. Introducerea colectării selective din ușă în ușă se bazează pe experiența și informațiile acumulate în timpul proiectului pilot desfășurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociației de proprietari nr.758. Invităm pe această cale asociațiile de proprietari din municipiul Galați să răspundă invitației noastre pentru a îmbunătăți gradul de colectare selectivă și de a da un nou aspect punctelor de colectare selectivă prin exprimarea interesului de a participa la acest program. Pentru întrebări, sugestii sau lămuriri cetățenii municipiului Galați se pot adresa Societății Publice Ecosal. Pentru buna desfășurare a colectării selective propunem asociațiilor de proprietari din oraș o procedură de aderare la programul de colectare selectivă.
- Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociația de proprietari va transmite o adresă către S.P. ECOSAL sau un e-mail la adresa : colectare_selectiva@ecosalgl. ro.
- Asociația de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, șefilor de scară, administratorilor și a președinților de asociații. 3. Asociația va semna un contract prin care vor fi stipulate obligațiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite, de a se implica în proiect cu personalul responsabil de curățenie și de a distribui materialele predate de S.P. ECOSAL . 4. Reprezentanții S.P. ECOSAL vor stabili împreună cu reprezentanții asociației ziua în care se face colectarea selectivă în asociația respectivă, astfel încât să se sincronizeze și cu asociațiile din imediata vecinătate. În cazul în care Asociația de proprietari va solicita, vom introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanții asociației și zilele pentru colectarea DEE și a deșeurilor voluminoase. 5. Activitatea fiecărei asociații va fi monitorizată, in ceea ce privește colectarea selectiva, prin S.P. ECOSAL. 6. Asociația de proprietari va sesiza Poliția Locală în cazul apariției unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere”, transmite Primăria municipiului Galați, care adaugă că schimbarea sistemului de colectare vizează următoarele obiective: „1. Creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina. 2. „Etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca lucrătorilor S.P. ECOSAL și crescând costurile de operare. Lipsa materialelor reciclabile accesibile va genera în timp și lipsa interesului din partea sectorului informal. Acest lucru se va transpune în vandalizări mai rare ale punctelor/echipamentelor de colectare. 3. O cantitate mai mică de deșeuri menajere va fi depusă în containere ceea ce va conduce la scăderea gradului de umplere al Depozitului Conform Tirighina, respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina”.