Primăria Galați, exemplu de bune practici în absorbția fondurilor europene

0
1718

Primăria municipiului Galați este una din puținele din țară care a reușit să acceseze mai multe proiecte cu finanțare europeană pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, o reușită care a fost evidențiată de directoarea Agenției de Dezvoltar S-E Luminița Mihailov, prezentă, astăzi, la Galați, unde a semnat, împreună cu primarul Ionuț Pucheanu, contractul de finanțare al proiectului “anvelopare Școala Gimnazială ”Iulia Haşdeu” din municipiul Galaţi”.

“Primăria Galați este un beneficiar foarte activ în atragerea de fonduri. Semnăm contract în valoare de 2,9 milioane de lei, pentru o a treia școală pe eficiență energetică, în total sunt  8 contracte, iar până la finele anului înțeleg că se vor mai semna pentru alte trei școli, pe o altă sursă de finanțare. Ceea ce este remarcabil este faptul că vorbim de un contract cu lucrări deja începute, atât proiectarea cât și execuția. După cum se știe, mereu se vorbește despre acest risc de a se pierde finanțarea pentru că se întârzie foarte mult cu licitațiile. Ei bine, Primăria Galați a riscat și a plecat în acest proiect cu resurse proprii, iar acum suntem în măsură să decontăm fondurile care s-au cheltuit din bugetul primăriei. Vorbim de un proiect în care 98 la sută este finanțare prin POR și 2 la sută, finanțarea beneficiarului. Este, de asemenea, important că Primăria Galați are deja această expertiză pe proiecte de creșterea performanței energetice, întrucât, chiar dacă acum finanțarea este oprită, ea va fi reluată din 2021, iar în perioada 2019-2020 se va negocia, deci este bine că administrația locală gălățeană este deja pregătită cu proiecte”, a declarat Luminița Mihailov.

Potrivit lui Costel Hanță (Direcția Proiecte Europene din cadrul Primăriei Galați), în total, până acum, Primăria Galați a semnat trei contracte (însumând cinci blocuri – ) și alte opt pentru tot atâtea clădiri publice, toate beneficiare a lucrărilor de creșterea perfomanței energetice.

“Facem ceea ce orice administrație locală ar trebui să facă, suntem bucuroși de aprecieri și sperăm să menținem ritmul de lucru susținut în privința accesării proiectelor europene. După cum știți, CL a votat și indicatorii tehnico-economici pentru Maternitate, ceea ce înseamnă că vom mai depune un proiect și pe zona de sănătate, acesta ar fi al treilea proiect pe sănătate, după cele de la Spitalul de Copii. Deci, atât învățământul cât și sănătatea sunt prioritățile noastre și orice primar conștient de ce se întâmplă în jurul lui ar trebui să înțeleagă  că orice oraș sănătos și curat ar putea produce plus valoare și că aceasta este cea mai bună formă ca orice oraș să prospere”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Școala “Iulia Hașdeu” (cu o vechime de 40 de ani) are deja are instalată centrala termică (lucrare efectuată pe banii Primăriei Galați, care, acum, va fi decontată din proiectul european), urmând să se efectueze și alte lucrări, precum –  izolatrea termică a pereților, înlocuirea tâmplăriei, repararea hidroizolațiilorde la copertine, instalarea a 72 de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei regenerabile, precum și alte lucrări conexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.