Primăria Galați, campioană pe regiune în absorbția fondurilor europene pentru implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

0
1071

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, contractul de finanțare cu fonduri europene pentru obiectul ”Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918”, un proiect major de investiții, a cărui valoare este de 104.373.966 lei, din care valoarea totală eligibilă – 89.628.219 lei, iar valoarea neeligibilă – 14.745.746 lei. Potrivit reprezentanților primăriei, proiectul prevede reabilitarea carosabilului (32.000 de metri pătrați), reabilitarea trotuarelor (20.480 de metri pătrați), realizarea de piste pentru biciclete (7.680 metri pătrați), reabilitarea liniilor de tramvai (4.740 metri), reabilitarea și modernizarea a 18 stații de călători. În plus, vor fi plantați arbori și arbuști și vor fi amenajate spații verzi. Amplul proiect de infrastructură vizează și modernizarea iluminatului public stradal, introducerea în subteran a rețelelor aeriene (fibră optică, telefonie, tv) și înlocuirea rețelelor de apă și canalizare.

După semnarea contractului, primarul municipiului Galați Ionuț Pucheanu a declarat: “Este pentru prima dată când cele două străzi vor fi modernizate și pentru prima dată când municipalitatea investește pentru înlocuirea liniilor de tramvai și modernizarea căilor de rulare. Una dintre prioritățile noastre este atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea orașului. Obiectivul este de a nu rata nicio axă de finanțare și a atrage cât mai mulți bani europeni. Primăria a depus proiecte cu fonduri europene de peste 1,4 miliarde de lei (aproximativ 300 de milioane de euro) pentru obiective de investiții în toate domeniile – infrastructură, transport public în comun, sănătate, educație, cultură, social etc”.

Potrivit datelor oferite de Primărie, achiziţia publică având ca obiect „Modernizare linii de tramvai și carosabil strada Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918” s-a încheiat, oferta declarată câștigătoare fiind cea depusă de Asocierea Tancrad SRL – Lemacons SRL – Citadina 98 SA – Mari-Vila Com SRL – Add Global Design SRL cu o propunere financiară de 82.191.251,84 lei (fără TVA), din care valoarea serviciilor de proiectare este de 3.900.000 lei (fără TVA), iar valoarea lucrărilor de executat este de 78.291.251,84 lei (fără TVA). Sunt prevăzute două luni pentru servicii de proiectare (în curs) și 16 luni pentru execuția lucrărilor.

Prezentă la semnarea contractului, directoarea Regiunii de Dezvoltare S-E, Luminița Mihailov, a ținut să sublinieze că proiectul se derulează în cadrul celor finanțate de UE pentru implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, Primăria Galați mai derulând, la acest „capitol”, alte trei proiecte în valoare totală de 16 milioane de euro (modernizare strada Traian, proiectul e-tiketing și achiziția troleibuzelor noi). În total, cele patru proiecte ating valoarea de 36 de milioane de euro, în condițiile în care, pentru Planul de Mobilitate Urbană, pe Regiunea de Dezvoltare S-E alocarea bugetelor disponibile a fi accesate a fost următoarea: municipiilor Galați și Constanța, câte 37,38 milioane de euro, municipiiilor Brăila, Buzău și Focșani, câte 30 de milioane de euro. Totuși, municipiul Galați va depăși bugetul alocat pentru a fi accesat, întrucât municipalitatea așteaptă aprobarea, la finanțare, a unui alt proiect de modernizare a infrastructurii pe străzile Traian Vuia, H. Coandă și G. Coșbuc, proiect cu o finanțare similară celui pentru care s-a semnat finanțarea astăzi. În general, în cazul depășirii bugetului alocat, se face o redistribuire de la celelalte administrații publice locale din regiune care nu au depus proiecte suficiente a acoperi banii disponibili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.