Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a participat, astăzi, la conferinţa de semnare a contractului de finanţare pentru lucrările de creştere a performanţei energetice a blocului turn G 8 din Micro 18, lucrări ce vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Prin acest program, UE oferă 60% din valoarea totală a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuit din România (valoare totală a proiectului pentru G 8 – 920.473 de lei), restul de 40% fiind împărţit între primării şi asociaţiile de proprietari.
Prin contractul de finanţare semnat astăzi, blocul G 8, care are 41 de apartamente, va beneficia de izolaţie termică (anveloparea clădirii, tâmplărie PVC, geamuri termoizolante), acoperişul şi subsolul vor fi reparate iar liftul va fi modernizat şi va putea să fie folosit chiar şi de persoane nevăzătoare, fiind dotat cu senzori sonori şi panou tactil în limbaj Braille. Toate lucrările vor conduce la o reducere de minim 40% a consumurilor pentru încălzire şi la scăderea sub 90 kW/mp/an a energiei consummate.
Însă deşi lucrările garantează o scădere a pierderilor de căldură din blocuri, şi ca atare, o scădere proporţională a facturilor la încălzire, sunt foarte puţine asociaţiile de proprietari interesate de astfel de proiecte europene. Astfel, din cele peste 1500 de blocuri din municipiul Galaţi doar 11 au fost reabilitate termic până acum şi alte 19 ar mai putea beneficia de astfel de lucrări, însă chiar şi unele din acestea s-ar putea retrage din proiect.
O realitate constatată cu amărăciune de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu: “La această conferinţă, cu un ochi râd şi cu altul plâng. Râd, pentru că sper ca în final să avem 19 blocuri reabilitate prin acest proiect, dar plâng pentru există fonduri disponibile dar nu există doritori pentru că suntem în faza în care o astfel de investiţie nu poate fi făcută decât în colaborare cu asociaţiile de proprietari”.
De alfel, pentru atragerea interesului asociaţiilor de proprietari, Primăria a organizat încă din 2016 mai multe şedinţe de informare, cu administratorii, însă interesul a rămas scăzut, a confirmat şi Costel Hanţă, directorul Direcţiei de Proiecte Externe din Primărie: “Iniţial, s-a stabilit un număr de asociaţii pentru proiectare, s-a făcut DALI-urile, am lucrat la cereri de finanţare, pentru două contractele sunt semnate iar alte şapte sunt în fază avansată de depunere, însă la trei dintre ele, când am ajuns la faza de semnare a contractului de mandat, unii proprietari au spus că e prea mare finanţarea. Conform legii, pentru ca o asociaţie să beneficieze de un astfel de proiect trebuie să ai acceptul a celor puţin 51% din locatari. Din păcate lumea nu înţelege că astfel de lucrări sunt necesare şi nu găseşti banii aşa uşor. Păi la bloc turn numai înlocuirea liftului este mai mare decât finanţarea pe care o dă asociaţia de proprietari pentru tot proiectul. Apoi, avem eficienţa energetică de minim 30% care permite ca în doi ani să-şi recupereze banii pe care i-au dat oamenii. Chiar şi la cei cu centrale de apartament, experienţa a dovedit că după reabilitarea termică a blocului aceştia au plătit facturi cu 50% mai mici”.
În cazul blocului G 8, contribuţia per apartament a ajuns la maxim 4.000 de lei, bani ce vor fi plătiţi de locatari în doi ani. Totuşi, în cazurile în care sunt familii cu situaţii financiare deosebite, în urma anchetelor sociale, contribuţia lor poate ajunge la doar 3,5% din sumă, a mai precizat Costel Hanţă. Cereri de finanţare pentru creşterea perfomnţei energetice a blocurilor mai pot fi depuse până pe 18 iunie.