Din totalul celor circa 17.000 de apartamente, câte mai sunt branșate, în prezent, la sistemul de încălzire centralizată, 7.000 ar putea avea, până cel târziu la începutul lunii decembrie, căldură produsă de microcentrale de cartier, investiție municipală în valoare de circa un milion de euro și care ar urma să se realizeze în 25 de puncte termice, a declarat, astăzi, primarul Ionuț Pucheanu. Acesta a adăugat că și programul de acordare a ajutoarelor financiare pentru cumpărarea de alte surse de încălzire a locuinței va fi reluat, probabil de luna viitoare.
Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, astăzi, Primăria Galați a trimis notificări către circa 60 de asociații de proprietari, arondate unui număr de 25 de puncte termice, în care gradul de conectare în sistem centralizat al apartamentelor depășește 50%. Prin aceste notificări, Primăria speră să primească, până la finele lunii, răspunsuri din partea asociașiilor, pentru a vedea dacă cetățenii ar fi de acord cu un astfel de proiect, în care proprietarii nu ar avea nimic de plată în afară de factura la încălzire, pe timpul iernii. “Noi le-am prezentat asociațiilor mai multe variante privind modalități de încălzire a apartamentelor la iarnă, iar una din variante este construcția unor microcentrale de cartiere, este vorba ca acolo unde nu există țeavă de gaze, Primăria, din eforturi proprii, sau cu ajutorul unui investitor, să se monteze în punctele termice respective aceste capacități de producție, care vor produce doar agent termic în perioada de iarnă, nu și apă caldă.
Sunt identificate 25 de puncte termice (care însumează circa 7.000 de apartamente, din totalul de 17.000, câte mai sunt în oraș branșate la sistemul centralizat) care s-ar preta la acest proiect, sigur, dacă și cetățenii ar opta pentru această formă de încălzire. Trebuie să vă spun că s-au luat în calcul acele puncte termice care au ca grad de conectare peste 50% din apartamentele arondate. De asemenea, am putea lua în calcul și alte asociații în care sunt zeci sau sute de apartamente în sistem centralizat – dar nu vorbim de asociații cu câte două apartamente care au mai rămas branșate – și dacă am monta și acolo astfel de microcentrale, numărul total al apartamentelor care ar putea primi agent termic ar crește la 9.000. Pentru restul apartamentelor, unde nu se pretează construcția de microcentrale, vom continua să acordăm ajutoarele financiare pentru achiziționarea de surse alternative de încălzire, probabil programul va fi operațional de la începutul lunii iunie. Cât despre încălzirea centralizată vreau să vă spun că încercăm pe cât putem ca iarna viitoare să fim independeți 100% față de Electrocentrale”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.