Primăria Bălășești, amendată cu 35.000 de lei pentru că a încălcat Legea Apelor

0
3219

Riscul de producere a inundațiilor ca urmare a precipitațiilor abundente crește pe măsură ce multe șanțuri și rigole care au rolul de a asigura evacuarea rapidă a apei sunt colmatate sau din cauză că albiile multor pâraie care străbat satele au fost transformate în gropi de gunoi. În urmă cu două luni, prefectul Dorin Otrocol a emis Ordinul Prefectului nr. 76/23.03.2018, prin care a constituit două comisii care să verifice cum au fost salubrizate cursurile de apă și dacă sunt întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apelor mari. În perioada 11.04.2018 – 04.05.2018 au fost efectuate verificări la Galați, Tecuci, Tg Bujor, Berești și în 38 comune. Au fost verificate sectoare a 83 cursuri de apă şi 9 afluenţi ai Siretului, Bârladului şi Prutului. În majoritatea localităților gălățene șanţurile şi rigolele stradale sunt ȋntreţinute corespunzător, acţiunea de decolmatare a acestora fiind ȋn derulare ȋn marea majoritate a localităţilor. Probleme au fost constate la Bălășești, Pechea, Brăhășești și Piscu, unde rigolele şi şanţurile stradale aveau  un grad ridicat de colmatare. ”Au fost identificate depozite de gunoi amplasate ilegal în albiile cursurilor de apă, pe malurile şi pe zonele de protecţie ale acestora, în cantitaţi mai mari, în comunele Bălășești, Pechea, Brăhășești și Piscu şi în cantităţi mai mici pe teritoriul unitatilor administrativ teritoriale Frumușița, Mastacani, Ţepu și Foltești. U.A.T. comuna Bălășești, U.A.T. comuna Pechea, U.A.T. comuna Brăhășești și U.A.T. comuna Piscu au fost sancționate cu ”Avertisment” pentru neasigurarea de către autoritățile locale a curățării cursurilor de apă, a bălților și a malurilor acestora de pe raza localităților precum și neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, conform prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996”, se spune în raportul de control.

O măsură drastică a fost luată în privința Primăriei Bălășești, care va primi o amendă de cel puțin 35.000 de lei. ”UAT comuna Bălășești a încălcat prevederile art. 87 din Legea Apelor nr. 107/1996, în sensul în care nu a dus la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor dispuse anterior cu privire la eliminarea depozitărilor necontrolate de deșeuri identificate, precum si continuarea lucrărilor de igienizare și decolmatare a rigolelor, șanțurilor și podetelor, mentionate ȋn procesul verbal nr. 628/18.04.2018 urmand a fi sanctionata cu amendă contravențională de la 35.000 lei la 40.000 lei”, se mai spune în raportul de control.

În urma acestei acţiuni de verificare s-a constatat că majoritatea primăriilor din județul Galați care au fost verificate au realizat lucrările pentru îndepărtarea depozitelor de deşeuri şi de material lemnos de pe malurile şi din albiile cursurilor de apă din intravilan, cu deosebire din secţiunile de scurgere ale podurilor şi podeţelor, de pe sectoarele de râu verificate. Cu ocazia verificărilor cu privire la modul în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, au fost întocmite procese verbale de constatare în care au fost stabilite măsuri cu termene scurte de aducere la indeplinire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.