Primăria alocă 120.000 de lei pentru copiii care colectează selectiv deşeurile

0
1415

O altfel de educaţie, dinspre cei mici către cei mari, aşa s-a gândit Primăria municipiului Galaţi să convingă gălăţenii să colecteze selectiv deşeurile, iar concursul “Fii activ, colectează selectiv” este o dovadă în acest sens. Aflat la a doua ediţie, concursul (organizat de Primăria Galaţi, în parteneriat cu serviciul public Ecosal şi Inspectoratul Şcolar Judeţean) a antrenat nu mai puţin de 34 de unităţi de învăţământ, ceea ce a însemnat 15.664 de elevi care, în perioada 15 octombrie 2018 -1 februarie 2019, au colectat impresionanta cantitate de 116.690 kg de deşeuri. O adevărată performanţă apreciată de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, prezent, astăzi, la festivitatea de premiere a concursului: “Observ, cu mare bucurie cum copiii  sunt cei care învaţă valoarea dar şi pericolul deşeurilor, o lecţie pe care o predau, la rândul lor, părinţilor şi bunicilor. Este o modalitate prin care încercăm să ne educăm, să învăţăm să colectăm selectiv deşeurile şi să le valorificăm pe cele reciclabile. Vreau să vă spun că, deşi peste tot pe unde mergem auzim că oraşele din România sunt murdare, că nu colectăm suficient, etc de fiecare dată când ajung să iau contact cu administraţii din afara ţării, în special din Vestul Europei, unde colectarea selectivă merge foarte bine, aflu că ce am început noi de câţiva ani ei au început prin anii ‘80. Deci au trecut mai bine de 30 de ani în care ei au reuşit să-şi  educe oamenii în spiritul colectării separate…”.

De altfel, pentru stimularea colectării selective  şi atingerea unui grad de colectare selectivă de 50 % până în 2020, Primăria municipiului Galaţi a alocat nu mai puţin de 120.000 de lei pentru premiile oferite unităţilor de învăţământ, în cadrul concursului. Fiecare unitate de învăţământ va putea folosi banii din premii pentru dotări proprii, funcţie de nevoi.

În urma analizei activităţii celor 34 de unităţi de învăţământ înscrise în concurs, s-au acordat premiile, după cum urmează:  Grădinița cu program prelungit ” Codruţa “, Str. Costache Conachi nr. 1, Premiul I – 25.000 lei;  Grădinița cu program prelungit ” Prichindel “,B-dul Dunărea nr. 2 B, Premiul II – 22.500 lei;  Grădinița cu program prelungit Nr 1, Str. Roşiori nr. 12, Premiul III – 20.000 lei;  Grădinița cu program prelungit ” Licurici “, Str. Barboşi nr. 27, Menţiunea 1 – 15.000 lei;  Grădinița cu program prelungit Nr 9, Str. Constructorilor nr. 14, Menţiunea 2 – 12.500 lei;  Scoala Gimnaziala ” Iulia Hasdeu “, Str. Oltului nr. 8, Menţiunea 3 – 10.000 lei;  Grădinița cu program prelungit ” Motanul Incaltat “, Str. Costache Conachi nr. 2 C ,Menţiunea 4 – 7.500 lei;  Grădinița cu program prelungit ” Camil Ressu ”, Str. Camil Ressu nr. 1 bl. U 1, Menţiunea 5 – 5.000 lei;  Grădinița cu program prelungit ” Elena Doamna ” Str. Domnească nr. 114, Menţiunea 6 – 2.500 lei.

Pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria Galaţi a decis continuarea concursului în semestrul II începând cu 1 martie 2019. “Ne dorim ca la noul concurs să se înscrie toate unitățile școlare din municipiul Galați. Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei municipiului Galați. Propuneri pentru îmbunătățirea concursului sunt așteptate la adresa de e-mail: colectare_selectiva@ecosalgl.ro.”, transmite Primăria Galaţi.

Eforturile Ecosal pentru o mai bună colectare selectivă

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, “pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galați dorește să introducă gradual colectarea selectivă din ușă în ușă,  în cadrul asociațiilor de proprietari din municipiu. SP ECOSAL a invitat toate asociațiile de proprietari/locatari să participe la programul de colectare selectivă. Până la acest moment, 45 de asociații și-au manifestat intenția de a participa. Introducerea colectării selective din ușă în ușă se bazează pe experiența și informațiile acumulate în timpul proiectului pilot desfășurat în cursul anului 2017 în cadrul Asociației de proprietari  nr.758. Invităm pe această cale asociațiile de proprietari din municipiul Galați să răspundă inițiativei noastre pentru a îmbunătăți gradul de colectare selectivă și de a da un nou aspect punctelor de colectare selectivă, prin exprimarea interesului de a participa la acest program. Pentru întrebări, sugestii sau lămuriri, cetățenii municipiului Galați se pot adresa Societății Publice Ecosal”.

Totodată, sursa citată mai adaugă că “pentru buna desfășurare a colectării selective propunem asociațiilor de proprietari din oraș o procedură de aderare la programul de colectare selectivă. Pentru aderarea la programul de colectare selectivă asociația de proprietari va transmite o adresă către S.P. ECOSAL sau un e-mail la adresa : colectare_selectiva@ecosalgl.ro.  Asociația de proprietari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, șefilor de scară, administratorilor și a președinților de asociații. Asociația va semna un contract în care vor fi stipulate obligațiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minim 50% din apartamentele locuite și implicarea în proiect cu personalul responsabil de curățenie, implicit distribuirea materialelor predate de S.P. ECOSAL . Reprezentanții S.P. ECOSAL vor  stabili împreună cu reprezentanții asociației ziua în care se face colectarea selectivă în asociația respectivă, astfel încât să se sincronizeze și cu asociațiile din imediata vecinătate. În cazul în care asociația de proprietari va solicita, se vor introduce două zile de colectare pentru materiale reciclabile. Se vor stabili împreuna cu reprezentanții asociației și zilele pentru colectarea DEE și a deșeurilor voluminoase. Activitatea fiecărei asociații va fi monitorizată prin intermediul SP ECOSAL care are toată evidența cantităților colectate.  Asociația de proprietari va sesiza Poliția Locală în cazul apariției unor fenomene de vandalism sau sustragere de materiale reciclabile de la punctele de colectare a deșeurilor menajere. Schimbarea sistemului de colectare vizează următoarele obiective: Creșterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă. Contribuția la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galați pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina; „Etanșarea” circuitului de colectare față de persoanele care sustrag deșeurile reciclabile și în acest scop distrug igluurile și containerele, aruncă pe jos deșeurile menajere, etc. îngreunând munca lucrătorilor  S.P. ECOSAL  și crescând costurile de operare; O cantitate mai mică de deșeuri menajere depusă în containere. Aceste deșeuri sunt transportate ulterior  la Depozitul Ecologic. În timp, este vizat obiectivul legat de scăderea gradului de umplere al acestui depozit,  respectiv creșterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina”.

Cât priveşte colectarea selectivă în zona de case a municipiului Galați, Primăria Galaţi arată că “pentru creșterea gradului de colectare selectivă, Primăria municipiului Galați și S.P. ECOSAL pregătesc o Hotărâre de Consiliu Local care va impune un sistem de colectare a deșeurilor”.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × three =