Primăria ajută asociaţiile de proprietari să îşi reabiliteze termic blocurile

0
1489

Încă un bloc din municipiul Galaţi va fi reabilitat termic datorită fondurilor europene accesate cu ajutorul Primăriei municipiului Galaţi. Este vorba despre blocul G 1 (asociaţia de proprietari 388), imobil cu zece etaje şi care numără 44 de apartamente.

Acesta este al doilea bloc care se va reabilita termic în acest an (după G 8), pentru ambele imobile Primăria municipiului Galaţi facilitând atragerea de proiecte europene în valoare totală de 1,784 milioane de lei. Alături de aceste două imobile, mai există alte 21 de blocuri ce urmează să fie reabilitate termic. Este vorba despre blocurile D (Micro 13) şi PR3A (Micro 21), ale căror proiecte de finanţare sunt deja depuse (având o valoare totală de 1,58 milioane de lei), dar şi de alte 19 blocuri ale căror proiecte sunt în lucru – blocurile: A 5- Brăilei, M – Albatros, GS1, C21 C 22, E 7, E 8, – Regiment 11 Siret, SD9C- Siderurgiştilor, D-Domnească, CD 1, CD2, CD 3, CD 4 – Alexandru Davilla, G 2, G 3 – Constructorilor, C 6 C (G-ral Dragalina), CL 13 – Armata Poporului, PR 6 – Dunărea şi C 4 – Stadionului.

În urma lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocului G 1, consumurile pentru încălzirea imobilului vor scădea cu 40%, cu efecte directe în scăderea facturilor plătite de cele 44 de familii. Pentru realizarea acestui proiect, se vor folosi 863.751,20 de lei din care 518.250,72 de lei – asistenţa financiară nerambursabilă (grant de la UE) şi 345.500,48 de lei, contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile.

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (programul în baza căruia se reabilitează blocul G1), UE oferă 60% din valoarea totală a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuit din România, restul de 40% fiind împărţit între primării şi asociaţiile de proprietari. Lucrările garantează o scădere cu minim 30% a pierderilor de căldură din blocuri, ca rezultat al reducerii cu 41,17% a consumului anual de energie dar şi al scăderii, cu aproximativ acelaşi procent, al emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Lucrările ce urmează să fie efectuate sunt: de anvelopare a clădirii, termoizolarea casei scării, a subsolului, termohidroizolarea terasei, schimbarea tâmplăriei cu profile PVC şi geamuri termoizolante, lucrări de reducere a pierderilor din conductele de agent termic şi de apă menajeră şi nu în ultimul rând, înlocuirea vechiului lift cu unul nou dotat cu facilităţi care permit folosirea acestuia şi de persoanele cu dizabilităţi (senzor sonor la deschiderea/închiderea uşilor, pentru anunţarea etajelor, panou tactil în limbaj Braille).

Până în prezent, Primăria municipiului Galaţi a facilitat accesarea de proiecte pentru reabilitarea termică a 11 blocuri, valoarea totală a lucrărilor efectuate fiind de 15,312 milioane de lei. Din Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, doar Galaţiul şi Buzăul au depus proiecte şi au reuşit accesarea de fonduri pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuit, în timp ce restul administraţiilor locale (Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea) a “renunţat la luptă”, cel mai probabil din cauza birocraţiei excesive existente, din păcate, în cazul accesării unor astfel de proiecte.  Proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor mai pot fi depuse la Primăria Galaţi până la finele lunii iulie a.c.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.