Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi informează public faptul că a sesizat oficial Secţia nr. 1 a Inspectoratului Judeţean de Poliţie după ce, pe data de 17 decembrie, o persoană necunoscută a vandalizat grupul statuar “Eminescu şi muza”. “Organele abilitate au demarat o anchetă, în vederea depistării autorilor incidentului. La finalizarea acesteia se va putea stabili gradul şi forma prin care firma de pază va răspunde pentru prejudiciul creat. Obiectivul are asigurată paza de către SC Dialfa Security SRL, societate care a demarat o anchetă internă în cazul acestui incident. Cetățenii care pot recunoaște sau furniza poliției informații despre persoanele din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă sunt rugați să o facă la dispeceratul secției 1 Poliție, tel. 0236 407000/int. 21102”.
După cum se ştie, grupul statuar “Eminescu şi muza” este considerat cel mai vechi din ţară dedicate poetului şi a fost executat, în marmură, de sculptorul Frederic Stork. Dezvelirea statuii a avut loc la 16 octombrie 1911, în Parcul Central din municipiul Galaţi, care astăzi poartă numele poetului. Din păcate însă, în ultimii zeci de ani, statuia a devenit ţinta actelor de vandalism, îndesite în apropierea zilei de 15 ianuarie, când, în Parcul Eminescu, se desfăşoară activităţi cultural-educative dedicate zilei naţionale a Poetului Nepereche.
Pentru a pune capăt actelor de vandalism, Primăria municipiului Galaţi a pus la dispoziţie şi mai multe înregistrări video, realizate de camerele de supraveghere din parc, imagini în care, într-o seară ploioasă de 17 decembrie, apar cinci tineri care vin şi fac selfi-uri la statuie, după care un alt tânăr se întoarce la monument şi loveşte mâna muzei până când aceasta cade la pământ, după care autorul o ia şi pleacă.
Actul de vandalism a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Aurelia Bogatu Matei: „Pe finalul lunii decembrie, mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se apre că este vorba despre cinci indivizi care au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24 iar pe timp de noapte inclusiv cei de la intervenţie rapidă”.
Pentru ca sărbătoarea zilei de naştere a poetului naţional să nu fie umbrită, autorităţile locale s-au îngrijit, ca în fiecare an, ca statuia să fie completă, apelând la artistul plastic Gheorghe Andreescu. Acesta a venit, astăzi, în parc, lucrând la lipirea piesei lipsă (foto 1) – o replică, deoarece originalul a dispărut în urmă cu zeci de ani, tot în urma unui act de vandalism. „Pe timpul verii ar trebui executată o lucrare amplă, de consolidare a statuii, căci în timp ea se deteriorează. Deşi vorbim de o statuie din marmură de Carrara, gerul şi ploaia o ofectează, de aceea ar trebui luate măsuri de protecţie. Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber…aţi văzut şi la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şiacesasta să o punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată. Numai că nu avem acel spaţiu adecvat”, afirmă artistul, precizând că statuia, cu o greutate de 30-40 de tone, nu poate fi mutată oriunde. Pe de altă parte, statuia ar putea fi protejată şi prin alte măsuri – fie prin supraînălţarea soclului (aşa cum era iniţial, caz în care vandalii nici nu ar avea cum să ajungă la ea) fie prin protejarea monumnetului cu un grilaj şi/sau amenajarea unui spaţiu acoperit.
De altfel, Primăria municipiului Galaţi are pe lista de priorităţi din acest an lucrări de reamenajare a Parcului Eminescu, lucrări ce se vor referi inclusiv la grupul statuar “Eminescu şi muza”.