Primăria a atras o finanţare europeană record pentru anveloparea blocurilor din Ţiglina

0
430

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, au semnat astăzi contractul de finanțare al proiectului „Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe E7 / E8 / C21 / C22, str. Regiment 11 Siret, nr. 27 / 35 / 29 / 31 din municipiul Galați”, cod SMIS 123496.

„Este cea mai mare finanțare pe care o atragem pentru un astfel de proiect până în momentul de față, pentru anveloparea blocurilor. Este vorba de 8.760.483,12 lei, bani care urmează a fi folosiți pentru a crește confortul în peste 320 de apartamente din patru blocuri. Mai mult, ieri, în ședința Consiliului Local au fost adoptate proiectele cu indicatorii tehnico-economici pentru un număr consistent de blocuri, încă 22, ceea ce înseamnă că noi suntem pregătiți nu doar de a semna contracte, ci și de a depune noi proiecte cu fonduri europene”, a declarat primarul municipiului Galați Ionuț Pucheanu.

La rândul său, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, a declarat: „Este o plăcere să venim la Galați să semnăm contracte, pentru că Galațiul este un oraș campion în atragerea de fonduri europene, inclusiv în domeniul acesta al proiectelor de eficiență energetică în clădirile rezidențiale. Vă felicit că aveți această colaborare și ați convins asociațiile de proprietari să intre în proiectele finanțate de Uniunea Europeană. Nu este simplu și este meritul dumneavoastră și al echipei. Este o schemă de finanțare care va continua și în exercițiul viitor și faptul că aveți o experiență atât de bună și atât de multe proiecte în implementare vă va ajuta pe partea de absorbție a fondurilor și pe programul viitor 2021-2027.”

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, “municipiul Galați a depus cererea de finanțare pentru realizarea acestui proiect pe 11 iulie 2018  în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale, Apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cu modificările şi completările ulterioare. Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Galați ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Obiectivul specific al proiectului constă în creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe E7 / E8 / C21 / C22, str. Regiment 11 Siret, nr. 27 / 35 / 29 / 31 din municipiul Galați, cu efecte favorabile asupra calității mediului ambiental și a sănătății locuitorilor, prin scăderea sub 90kWh/m2an a consumului specific de energie pentru încălzire.

Va crește eficiența energetică a unui număr de 320  de apartamente astfel că, prin efectuarea lucrărilor de reabilitare termică, consumul anual total de energie se va reduce cu aproximativ 53,06% iar emisia specifica de CO2 se va reduce cu 55,56%.

Principalele lucrări de intervenție sunt: anveloparea clădirilor; termoizolarea casei scării cu polistiren extrudat; izolarea planșeului peste subsol; termohidroizolarea terasei; schimbarea tâmplăriei cu profile din PVC culoare albă, cu geamuri termoizolante; schimbarea lămpilor de iluminat existente cu lămpi de iluminat tip LED; refacerea trotuarelor perimetrale.

Procedura de achiziție aferentă contractului de execuție de lucrări este în derulare din  30 iulie 2020. Valoarea totală a proiectului este de 8.760.483,12 lei cu TVA, formată din: cheltuieli eligibile: 8.642.574,77 lei cu TVA; cheltuieli neeligibile: 117.908,35 lei cu TVA; asistența financiară nerambursabilă: 5.185.544,86 lei cu TVA; contribuție proprie: 3.574.938,26 lei cu TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 17 luni de la semnarea contractului de finanțare, iar durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 12 luni”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × two =