Președintele CJ Galați, acuzații grave în cazul tragediilor din spitale

0
722

Președintele CJ Galați, Costel Fotea, a dat publicității astăzi o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și a altor factori de decizie din sfera guvernamentală. Fotea acuză faptul că Guvernul a uitat cu totul de spitalele din provincie, ținând ”la sertar” o mulțime de proiecte de modernizare a unităților sanitare din județul Galați, menite să ajute la gestionarea mai bună a pandemiei.

“Săptămâna trecută, o nouă tragedie a lovit sistemul de sănătate din România, iar oameni nevinovați si-au pierdut viața din cauza unui sistem nefuncțional.

Am auzit multe acuze, am văzut diverse declarații la televizor despre tragedia de la Constanța și am sesizat dorința imensă a celor aflați la conducere de a-și feri imaginea de această dramă.

Nu am auzit nimic despre responsabilitate și despre soluții reale, care să ne ferească cu adevărat măcar de acum înainte de astfel de tragedii.

Nu am auzit nimic despre faptul că undeva, printr-un sertar de minister, stau de luni de zile proiecte pentru spitalele din provincie, în care se vorbește tocmai despre cum să facem să evităm asemenea drame, precum cele de la Piatra Neamț sau Constanța.

Consiliul Județean Galați a depus de luni de zile sau, în unele cazuri, chiar de mai bine de un an proiecte pentru a gestiona mult mai eficient această criză Covid.

Sunt proiecte de aproximativ 20 de milioane de euro pentru Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul din Tecuci, proiecte la care s-a muncit foarte mult și de care toate spitalele au nevoie pentru a nu mai trăi tragedii precum cea de la Constanța.

Este vorba despre sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, despre sisteme care să monitorizeze și să alarmeze în caz de depășiri ale concentrațiilor de oxigen, de redimensionare a instalațiilor de fluide medicale, de modernizare a instalațiilor electrice vechi, care nu fac față consumului de energie actual, de adaptare a vechilor spitale la noile cerințe medicale, de dotare cu echipamente moderne pentru a trata mult mai bine pacienții infectați cu noul coronavirus și de protejare a personalului medical.

Se vorbește peste tot despre lipsa paturilor ATI pentru pacienții Covid. În tot acest timp, de mai bine de un an, asteptăm și cerem cu insistență celor din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să evalueze proiectul unei Terapii Intensive modulare la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați. Zeci de întrebări, niciun răspuns.

 Iar bani sunt. Vorbim de fonduri europene aprobate deja, încă din 2020, de către Comisia Europeană, care a decis ca în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare să existe o alocare distinctă pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

Adică, fondurile există, sunt disponibile și au fost aprobate de mai bine de un an de către autoritățile europene. Însă, pentru a le folosi este nevoie ca Guvernul să evalueze cât mai repede proiectele depuse.

Toate aceste investiții ar fi trebuit să fie prioritatea zero a Guvernului, nu luptele interne pentru partid, bătăliile din interiorul alianței  sau diverse exerciții de imagine.

De mai bine de un an, aceste investiții vitale, care realmente pot salva vieți, stau probabil uitate printr-un minister și asteaptă să fie evaluate. Iar în tot acest timp mor oameni în tragedii precum cea de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Dincolo de vorbe, aceasta e adevărata realitate. Soluțiile stau în sertarele Guvernului, iar pacienții mor în spitale.

Pentru că este inadmisibil și de neconceput să asteptăm luni și luni de zile pentru a primi undă verde din partea Guvernului. Niciodată nu s-a întâmplat ca pentru proiecte de o asemenea importanță să așteptăm atât de mult doar pentru a fi evaluate. Mai mult, unele proiecte, care înseamnă sisteme de prevenire a incendiilor sau de monitorizare a concentrațiilor de oxigen, nici măcar nu au intrat în procesul de evaluare.

Iată ce trebuia să facă de mult Guvernul. Iată care era cu adevărat marea urgență care trebuia rezolvată, iată care trebuia să fie adevărata luptă ce trebuia dusă în acest an.

În numele gălățenilor, solicit premierului să intervină de urgență și să deblocheze în cel mai scurt timp această situație de neconceput. Premierul trebuie să ceară celor responsabili evaluarea acestor investiții vitale cu maximă celeritate și să ne sprijine în implementarea acelor măsuri care să-i protejeze pe pacienți”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.