Singura bere din România fără gluten, ciocolată cu morcovi şi … fasole!, paste făinoase din făină de linte, năut şi topinambur, biscuiţi din germeni de grâu şi făină de ovăz, seminţe de dovleac, cânepa şi nuci, bomboane din zer praf, îndulcite cu agave, ulei de cocos şi suc de cătina, maioneza vegetală cu extract de crăiţe, pudră pentru prăjituri obţinută din apa rezultată din prefierberea orezului brun şi parfumată cu lavandă, sau forme alimentare obţinute dintr-un aluat în care s-a folosit o făină din pulpă de legume (morcovi, sfeclă, ţelină), cam acestea sunt produsele alimentare propuse de cei circa 70 de studenţi participanţi la faza naţională a concursului Ecotrophleia, deschis, astăzi, la Galaţi. La festivitatea de deschidere, desfăşurată în această dimineaţă, au participat şi câţiva din membrii echipei Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi care, anul trecut, au revenit cu medalia de aur de la faza europeană a Ecotrophelia, desfăşurată la Paris, unde şi-au prezentat produsul inovativ – îngheţata Whoopie Ice, pe bază de zer concentrat şi delactozat, bogată în antioxidanţi şi îndulcită natural, cu prune şi gutui – un produs care ar putea apărea, în viitorul apropiat, pe rafturile magazinelor.
De altfel, concursul Ecotrophelia, organizat de Asociaţia Specialiştilor de Industrie Alimentară şi Universitatea Dunărea de Jos, are ca scop încurajarea studenţilor în dezvoltarea unor produse alimentare inovative, bio, care se înscriu în linia mondială a stopării risipei alimentare (folosindu-se subproduse, precum zerul, melasa sau apa rezultată din prefierberea orezului) şi pentru producţia cărora să nu fie folosite tehnici poluante pentru mediul înconjurător. Studenţii trebuie să prezinte nu doar produsul inovativ, ci şi un plan de afaceri, astfel încât ideea să poată fi implementată cu succes pe piaţa reală de consum. La etapa naţională a concursului, care se desfăşoară astăzi la Galaţi participă 11 echipe de studenţi ale universităţilor din Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Oradea, Suceava şi Galaţi. Degustarea şi analiza produselor este programată să se desfăşoare, în această după amiază, în holul Facultății de Inginerie, iar premiile se vor acorda în această seară, echipa câştigătoare urmând să reprezinte România la faza europeană care va avea loc în Germania, la începutul lunii octombrie.