Premieră. Primăria pune la bătaie 1 milion de lei pentru proiecte propuse de gălățeni în Micro 38, 39 și 40

0
1258

Pentru prima dată, gălățenii din cartierele Micro 38, 39 și 40 pot decide cum să cheltuiască municipalitatea o serie de fonduri în zonele în care locuiesc. Acest lucru este posibil grație unui proiect pilot de bugetare participativă gândit de administrația condusă de Ionuț Pucheanu. Gălățenii din Micro 38, 39 și 40 sunt așteptați să înainteze Primăriei idei de proiecte pentru zona în care locuiesc, iar autoritățile le vor pune în practică, cu precizarea că suma alocată va fi de 1 milion de lei.

”Acest proiect pilot este dedicat cetățenilor cu reședința sau domiciliul în teritoriul delimitat de Strada Drumul de Centură (între intersecția cu bld. Milcov și bld. George Coșbuc), Bulevardul Milcov (între intersecția cu Drumul de Centură și str. 1 Decembrie 1918), Strada 1 Decembrie 1918 (între intersecția cu bld. Milcov și Str. Aurel Vlaicu), Strada Aurel Vlaicu (între intersecția cu str. 1 Decembrie 1918 și Bld. George Coșbuc), Bulevardul George Coșbuc (între intersecția cu str. Aurel Vlaicu și strada Drumul de Centură) și presupune ca acești cetățeni să propună idei de proiecte care să răspundă neajunsurilor comunității”, precizează reprezentanții municipalității.

Gălățenii vor putea vota proiectele câștigătoare, acestea urmând a fi implementate de către Primărie.

Domeniile de aplicare:

1.Amenajare de spații verzi și locuri de joacă;

2.Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

3.Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

4.Infrastructură culturală;

5.Infrastructură socială;

6.Infrastructură de sănătate;

7.Smart City.

Consiliul Local va aloca suma de 1.000.000 lei, ca valoare totală a bugetului propus, începând cu anul bugetar 2020, cu mențiunea că se vor finanța toate proiectele în funcție de numărul de voturi, până la atingerea plafonului maxim. Desfășurarea proiectului pilot de bugetare participativă implică realizarea unui sistem informatic ce va permite încărcarea proiectelor propuse de cetățenii care doresc să-și asume rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului, precum și desfășurarea votului online care va sta la baza selecției proiectelor câștigătoare. Totodată, desfășurarea proiectului pilot în teritoriul delimitat va cuprinde un proces de participare publică construit pe o structură care va viza întâlniri de cartier și va avea obiective specifice.

Bugetarea participativă implică participarea activă a cetăţenilor în procese deliberarative cu rol de luare a deciziei şi în implementarea deciziei, pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, prin stimularea formelor de auto-organizare a comunităţilor locale în contexte care să facă transparent modul de funcţionare a administraţiei locale şia dâncirea formelor de control democratic al instituţiilor publice.

Indicator de modernitate și de deschidere a administrației față de cetățean, bugetarea participativă este o modalitate mai eficientă de cheltuire a banului public, consolidează comunitatea și face ca bugetele publice să fie cheltuite într-un mod transparent, mai echitabil și mai eficient.

Acest proiect pilot presupune ca cetățenii să propună idei de proiecte care să răspundă neajunsurilor comunității, proiecte supuse validării autorităților locale. Scopul acestui proiect pilot este de a demara un proces deschis către cetățeni, care să țină cont de nevoile categoriilor defavorizate și să arate atenție la a echilibra asimetriile economice și educaționale ale participanților, combinând forme de democrație participativă și reprezentativă.

Fiind prima dată când se constituie un buget participativ la nivelul municipiului Galați, este necesară elaborarea unui regulament de implementare, cu măsuri clare privind modul de derulare a procesului de bugetare participativă.

Proiectul de hotarare, Expunerea de motive si Raportul de specialitate pot fi consultate aici https://www.primariagalati.ro//portal/act/transparenta/Pr_HCL02202.pdf , precum si la sediul Centrului de informare pentru cetateni din Str. Domneasca nr. 54.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate pot fi depuse zilnic, pana la data de 20.03.2020, prin formularul online afisat la inceputul sectiunii, ca mesaj in format electronic pe adresa de e-mail: Comunicare sau prin posta, pe adresa institutiei din Galati, Str. Domneasca nr. 54 sau la Registratura Generala din Galati, str. Domneasca nr. 54.
Pentru informatii suplimentare, sunați la numarul de telefon 0236-307-798.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.