Premieră la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: ,,O repetiţie moldovenească”

0
942

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați anunță premiera spectacolului ,,O repetiţie moldovenească”de Costache Caragiali, în regia lui Cristian Ban.

Produs în perioada februarie-aprilie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 19:00, și premiera duminică, 17 aprilie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală.

Spectacolul are la bază piesa „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, o farsă într-un act publicată în 1844 de Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale. Actor, dramaturg și profesor de artă dramatică, Costache Caragiali a pus bazele teatrelor naționale din Iași și din Craiova și a devenit primul director al Teatrului Național din București, fiind supranumit „mare animator al teatrului românesc” .

La mijlocul secolului al XIX-lea, el a organizat un casting în curtea unei școli din Moldova. A ales o mână de oameni simpli și a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în limba română într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare. Membrii trupei au devenit mari actori ai vremii, iar numele lor au intrat în istoria teatrului românesc.

Costache Caragiali a consemnat întâmplarea din Moldova în această piesă de teatru, „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, pe care a scris-o „pentru plăcerea și petrecerea a vreo câțiva prieteni” .

Rescrisă și montată acum la Galați de regizorul Cristian Ban, piesa este, de fapt, povestea unor eroi și e o poveste care poate să inspire, după cum mărturisea Ban la jumătatea repetițiilor.

„E vorba despre una dintre primele trupe de teatru din România și mi se pare că e un moment bun să recontextualizăm acest text și să ne punem în locul acelor oameni pentru care munca lor conta foarte mult. Niște oameni simpli care, chiar dacă erau în Iași în mijloc de secol XIX, se credeau cumva buricul pământului, la fel cum ne credem și noi de multe ori – facem spectacole de teatru, avem premiera și credem că acolo e centrul universului”, declară regizorul Cristian Ban.

„ Un lucru plăcut și surprinzător pe care l-am descoperit la acest spectacol e că atunci când vorbești despre niște oameni care au trăit la 1844, ajungi să trăiești un puternic sentiment de familiaritate. Să descoperi că trecutul te trasportă constant în prezent și că ești cuprins de admirație pentru lupta și pasiunea unor oameni care au făcut posibil ca noi, cei de astăzi, să avem teatru în limba română. Spectacolul ,,O repetiţie moldovenească”

reprezintă omagiul nostru adus acestor oameni cărora le datorăm, poate, profesia noastră”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați.

În spectacolul spectacolului ,,O repetiţie moldovenească” întâlnim zece personaje desprinse din fascinanta și neîmblânzita lume a teatrului de ieri și de azi: actorii, regizorul, sufleorul, mașinistul și directorul de trupă.

Iată cine sunt actorii care le interpretează: Radu Horghidan (Caragiali), Ionuț Moldoveanu (Greceano), Oana Mogoș (Domnișoara Marghiolița), Elena Anghel (Domnișoara Homiceanu), Vlad Ajder (Idieru), Ștefan Forir (Bonciu), Răzvan Clopoțel (Anton), Florin Toma (Boian), Cristina Uja Neagu (Doamna Mase) și Cristian Gheorghe (Directorul Mase).

Echipa de creație a spectacolului este completată de Andreea Săndulescu (scenografie) și Lavinia Eiler (asistență regie) .

,,O repetiţie moldovenească” este al doilea spectacol pe care regizorul Cristina Ban îl montează la Galați, după emoționantul MaMe, care i-a adus o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună Regie în 2021.

Totodată, ,,O repetiţie moldovenească” este al doilea spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, după … în țara minunilor, o creație colectivă în regia lui Adi Iclenzan care a avut premiera în februarie 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.