Premiera ‘… în ţara minunilor’ şi lansarea Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, la Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’

0
978

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, cu susținerea IRICAD – Dealer Autorizat Hyundai, anunță premiera spectacolului „… în țara minunilor”, o creație colectivă inspirată de personaje și evenimente reale, în regia lui Adrian Iclenzan.

Produs în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 19 februarie 2022, la ora 19:00, și premiera duminică, 20 februarie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare.

„… în țara minunilor” este un microunivers populat în exclusivitate de adepți ai diverselor teorii ale conspirației aflate în circulație. Întâlnim aici detectivi de extratereștri, combatanți ezoterici existențialiști, stranii realizatori de podcasturi din sufragerie, martori ai Apocalipsei și mulți alții.

Personaje care în viața de zi cu zi ni se par amuzante, excentrice sau de-a dreptul nebune, dar pe care nu le considerăm a fi o amenințare reală deoarece se „diluează” în marea masă a populației, se adună „…în țara minunilor” și preschimbă tărâmul conviețuirii pașnice într-un loc gălăgios și periculos.

Spectacolul este inspirat de perioada tulbure pe care o traversăm, iar textul a fost generat de actori și de restul echipei de creație după o documentare riguroasă în lumea marginală de pe internet, de unde au fost alese și personajele.

„De ceva vreme îmi este tot mai greu să locuiesc în spațiul mental al echilibrului, compasiunii și lucidității. De ceva vreme îmi este tot mai frică de mine. Spectacolul nu are nicio legătură cu pandemia, cu criza sanitară, cu vaccinul, cu toate lucrurile astea, dar într-un anume fel e inspirat de starea lucrurilor, în felul în care o simt eu. În perioade de criză și de panică, nu suntem lucizi. În perioade de genul acesta acceptăm în viața noastră tot felul de lucruri pe care în alte contexte nu le-am accepta sau, poate, am râde de ele. Lucruri care înainte erau inofensive, în momente de genul acesta parcă devin periculoase. Și dacă ne putem gândi la o intersecție dintre un spectacol de revistă, un show de comedie și lucruri periculoase, cam pe acolo cred că ar fi spectacolul”, declară regizorul Adrian Iclenzan, aflat la al treilea proiect la Galați.

Spectacolul „… în țara minunilor” are o distribuție generoasă, din care fac parte 15 actori și un toboșar. Le dau viață bizarelor personaje actorii Vlad Ajder, Elena Anghel, Ciprian Brașoveanu, Petronela Buda, Flavia Călin, Ana Maria Ciucanu, Răzvan Clopoțel, Ștefan Forir, Svetlana Friptu, Cristian Gheorghe, Elena Ghinea, Radu Horghidan, Oana Mogoș, Ionuț Moldoveanu și Florin Toma, cu suportul sonor al percuționistului Marin Șchiopu.

Echipa de creație a spectacolului este completată de Mihai Păcurar (scenografie și video-design), Adrian Matei (sound-design și inginerie audio-video) și Miruna Croitoru (costume).

Spectacolul „… în țara minunilor” este produs în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan și marchează deschiderea sa oficială.

Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este un program artistic inițiat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu participarea regizorilor Leta Popescu, Cristian Ban și Adrian Iclenzan. Alături de ei, Teatrul din Galați va produce până în 2024 nouă spectacole care vor avea la bază exclusiv texte românești de teatru și creații colective.

„După doi ani de pandemie chinuitori pentru întreaga societate, am luat decizia să ne recâștigăm echilibrul și să investim energia într-un proiect artistic coerent, lucid, în acord cu vremurile pe care le trăim. Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan are ca principale obiective accentuarea și afirmarea identității trupei de la Galați, precum și sprijinirea dramaturgiei autohtone. Ne dorim ca acest proiect să deschidă perspectiva unei altfel de întâlniri între teatru și public, mult mai directă, mai puțin pretențioasă, dar mai personală. În următorii trei ani vom vorbi mai puțin despre ceilalți și mai mult despre noi – despre noi ca români, despre noi ca indivizi, despre identitatea noastră ca popor. Ne propunem să sondăm modelele culturale pe care le-am moștenit și, totodată, să ne găsim o voce proprie. Lucrăm cu trei regizori pe care teatrul românesc îi cunoaște și îi apreciază: Leta Popescu, Cristian Ban și Adrian Iclenzan. Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este un proiect cu o viziune clară, un proiect care ne va oferi predictibilitate, dar și prilejul unor frumoase descoperiri care să modeleze cu grijă continua devenire a trupei de la Galați”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Lansarea Proiect 9. Teatrul Românesc Contemporan va avea loc sâmbătă, 19 februarie 2022, la ora 11:00, în cadrul unei conferințe hibrid care va fi transmisă live pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.