Potrivit şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache, din cele 421 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 92 sunt neautorizate, alte 14 sunt parţial autorizate şi 10 sunt în curs de autorizare. Situaţia a fost prezentată, astăzi, de inspectorul şcolar general, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Potrivit datelor ISJ Galaţi, din cele 92 de unităţi şcolare neautorizate, 16 se află în mediul urban (12, în municipiul Galaţi – 10 grădiniţe, Liceul Tehnologic „Sf. Ioan” şi Palatul Copiilor Galaţi şi patru grădiniţe în Tecuci) şi 76 se află în mediul rural. Din cele 16 unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare, 14 sunt grădiniţe din Galaţi şi Tecuci la care se adaugă Liceul Tehnologic „Sf. Ioan” Galaţi şi Palatul Copiilor Galaţi. Din cele 76 de unităţi şcolare din mediul rural care nu au autorizaţie de funcţionare, 45 sunt grădiniţe şi 31 sunt şcoli.
“Vreau să vă informeză că sunt şi multe proiecte depuse, aprobate şi în derulare, proiecte legate de: racordarea la reţelele de apă potabilă, de montare a uşilor la grupurile sanitare, de efectuare de reparaţii la clădiri, de finalizare a lucrărilor începute, de vidanjare a foselor septice, de reparaţii la centralele termice etc. Am să vă dau şi exemple de lucrări ample de reabilitare şi reamenajare, în afară de lucrările de igienizări: la Grădiniţa 1 Tecuci s-a finalizat o construcţie nouă, la UAT Beresti-Meria, vorbim de Slivna, Aldeşti, Balinteşti – este un proiect de consolidare a clădirii, la Pleşa sunt lucrări de extindere şi modernizare a toaletelor, proiect derulat prin PNDL. De asemenea, la Cerţeşti, Grădiniţa de la Cârlomâneşti funcţionează în şcoala nouă, la Drăgăneşti s-a construit un grup sanitar nou, la Malul Alb este un proiect aprobat pentru o grădiniţă nouă, la Grădiniţa de la Frumuşiţa a fost construit un local nou şi se depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare. La grădiniţa din Hanu Conachi a fost aprobat un proiect pentru reabilitare, la Gohor, la Şcolile din Ireasca şi Berheci – o lucrare foarte amplă de reabilitare iar copiii sunt relocaţi, de la 10 septembrie, este asigurat transportul, cu microbuze şcolare, ei vor fi duşi la scoala din Berheci. La Buceşti încep lucrările din septembrie la o grădioniţă nouă tot prin PNDL, la Matca sunt proiecte ample la Şcoala 3 şi la grădiniţe, tot prin PNDL, la Nămoloasa, la fel, se lucrează la reabilitarea şcoalii, la Nicorerşti sunt reabilitate grupurile sanitare, la Grădiniţa din satul Fântâni şi din Ionăşeşti s-a rezolvat problema apei, urmează să se depună documentaţia, la Poiana- Vişina – Huleşti, sunt proiecte depmarate prin PNDL cu durata de 8 luni- 1 an, la Smârdan este un proiect depus şi la fel se întâmplă şi la Tuluceşti, pentru 3 unităţi de învăţământ, înţeleg că proiectele au fost aprobate”, a mai declarat inspectorul şcolar general Mioara Enache.