Prefectul Dorin Otrocol, discuție cu directorul general al ArcelorMittal despre vânzarea combinatului siderurgic gălățean

0
3992

Prefectul de Galați, Dorin Otrocol, și directorul general al ArcelorMittal, Bruno Ribo, au avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu ușile închise în care au discutat despre soarta combinatului siderurgic gălățean, în condițiile în care circulă tot mai multe zvonuri potrivit cărora Grupul ArcelorMittal intenționează să cumpere combinatul Ilva din Italia și să renunțe la cel de la Galați.

„Pe 22 martie, am avut o întâlnire cu directorul general al societăţii. Mi-am exprimat îngrijorarea faţă de aceste informaţii. Domnul Bruno Ribo nici nu mi-a confirmat, nici nu mi-a infirmat. Mi-a confirmat că există intenţia de a cumpăra combinatul Ilva din Italia şi că aşteaptă răspunsul de la Uniunea Europeană. Imediat după această discuţie, am informat Guvernul României despre această situaţie”, a informat prefectul Dorin Otrocol.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut acest anunț în ședința de marți a Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, în contextul în care sindicaliștii au tras un semnal de alarmă cu privire la viitorul combinatului siderurgic și implicit al economiei Galațiului.

„Siderurgiştii gălăţeni sunt foarte îngrijoraţi pentru că în data de 21 martie au fost anunţaţi că ArcelorMittal Galaţi va fi vândut unui alt consorţiu. Grupul ArcelorMittal, din care face parte şi combinatul gălăţean, doreşte să achiziţioneze centrul siderurgic Ilva din Italia, depăşind cota de piaţă de 40 la sută, lucru confirmat de Comisia Europeană. În situaţia aceasta, grupul trebuie să îşi micşoreze producţia vânzând o serie de centre siderurgice, printre care este nominalizat şi ArcelorMittal Galaţi, lucru care îngrijorează. Vă rugăm să faceţi o intervenţie pentru că noi nu facem parte nici din sudul Europei, iar pe de altă parte, nu producem ce produce Ilva, de aceea ArcelorMittal Galaţi nu are nicio motivaţie ca grupul să cedeze centrul industrial din oraşul nostru”, a spus Vasile Crișan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

„Avem nevoie de ajutor pentru a merge spre Guvernul României şi chiar mai sus. Sunt interesele aşa de mari şi, dacă nu se intervine de la nivel central, ArcelorMittal este foarte simplu să spună mă debarasez de ce vreau eu. Dacă, bineînţeles, se ajunge aici. Până în mai, încolo, noi stăm liniştiţi. Problema nu este că vinde ArcelorMittal altcuiva. Problema este cui vinde şi aici Guvernul trebuie să aibă treabă. Noi vrem ca acest combinat să rămână şi cred că este interesul tuturor”, a intervenit și liderul de sindicat al filialei gălățene a Cartel Alfa, Romică Gîrneață.

Un semnal de alarmă a tras, în ședința Comisiei de Dialog Social, și președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați, Marian Filimon, care a cerut ca toți parlamentarii și liderii partidelor să se implice. „Este o problemă de cea mai mare importanţă. Din punct de vedere economic este o catastrofă pentru judeţul Galaţi. Luaţi în calcul nu doar combinatul în sine, dar şi sutele şi miile de societăţi care gravitează în jurul combinatului siderurgic. Luaţi în calcul şi Portul Mineralier, şi transporturile navale şi toate celelalte. Ne transformăm uşor, uşor în Valea Jiului. Angrenarea tuturor factorilor de influenţă şi de lobby trebuie făcută cu maximă responsabilitate. Fără implicarea tuturor va fi foarte greu. Sigur că ei (ArcelorMittal n.r.) sunt societate privată, se raportează la nişte canoane impuse de Bruxelles, dar dacă stăm impasibili este dezastru”, a spus Filimon.

La finalul ședinței, sindicaliștii i-au înmânat prefectului un memoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.