Prea puțini au inițiat negocierile privind noile obligații fiscale ale angajaților

0
1344

Miercuri,  20 noiembrie a fost data limită până la care unităţile economice din țară trebuiau să înceapă negocierile pe contractele colective de muncă, pentru modificare acestora în sensul noilor prevederi fiscale aplicabile de anul viitor, când obligaţiile fiscale trec de la angajator la angajat. La Galaţi însă puțin peste 13% din actualele contracte colective de muncă înregistrate la ITM Galați au suferit modificări în sensul prevederilor noului Cod Fiscal, a declarat șeful ITM Galați, Viorel Dumitru. Astfel, la 20 decembrie, situația se prezintă astfel la nivelul ITM Galați: din cele 594 de contracte colective de muncă aflate în vigoare  (din care 174, la societăți de stat și 420, la societăți private), până în momentul de față, ITM nu a înregistrat decât 78 de notificări privind încheierea negocierilor legate de trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat. Acest lucru înseamnă că doar 13,13% din societățile cu contracte de muncă s-au grăbit să inițieze și chiar să finalizeze negocierile CCM.  Din cele 78 de notificări, 28 se referă la noi contracte colective de muncă (7, încheiate la societăți de stat și 21, la unități economice private) și 50, la acte adiționale CCM deja existente (din care 6, la unități de stat și 44, la unități private).

Totuși, aceste cifre se referă doar la societățile economice cu peste 20 de salariați, în total la nivelul județului Galați fiind 920 astfel de unități. Restul de peste 11.600 reprezintă unități ecnomice care au sub 20 de salariați, unități care încă nu au notificat în nici un fel ITM cu privire la renegocierea sau negocierea contractului colectiv de muncă. Totuși, în cazul acestora din urmă, legea nu obligă la negocierea unui contract colectiv de muncă ci se poate întocmi un proces verbal de negociere care să fie, ulterior, anexat contarctului individual de muncă.

Conform legii dialogului social, pot fi aplicate sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru neinițierea sau refuzul de a iniția negocierea contractului colectiv de muncă.  Totuși, inspectorii ITM nu sunt pentru aplicarea unor sancțiuni, exprimându-și încrederea că prin acțiuni de promovare a prevederilor legislative, acestea vor fi aplicate de agenții exconomici. După cum se știe, fără o negociere a contractului de muncă, negociere ce ar putea conduce la o majorare salarială a angajaților, începând cu 1 ianuarie 2018, obligațiile fiscale ce revin salariatului (și care, până acum, se plăteau de angajator) vor fi reținute de actualul nivel al salariului.

Potrivit unui comunicat de presă, la nivelul combinatului siderurgic, “ArcelorMittal Galați va crește cu 20% salariile brute pentru a proteja câștigurile nete ale angajaților săi, ca urmare a aplicării recentelor Ordonanțe de Guvern și în urma încheierii unui acord cu partenerul social. Negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă pentru 2018 continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.