Polițiștii locali care nu își fac treaba vor fi eliberați din funcție

0
1316

Din totalul celor 289 de polițiști locali evaluați periodic, 10-12 nu au întrunit criteriile de performanță stabilite, ceea ce înseamnă că aceștia mai au timp doar până în septembrie să își revizuiască activitatea, în caz contrar urmând să fie eliberați din funcție. Anunțul a fost făcut de șeful Poliției Locale, Petrică Hahui, în cadrul unei conferințe de presă: „Săptămâna trecută toate structurile operative din cadrul Poliției Locale Galați, dar și cele de suport, au trecut printr-un proces de evaluare pe criterii de performanță, iar rezultatele sunt bune și foarte bune. Există un număr redus de polițiști locali, cam 10 la număr, agenți care nu s-au ridicat la standardele impuse la nivelul Poliției Locale Galați. În luna septembrie se va face o nouă evaluare, când cei menționați, sperăm să depășească situația în care se află. Trebuie precizat faptul că, comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, în primul semestru din 2007, la nivelul Poliției Locale Galați se constată o creștere cu 60% a numărului de contravenții, o majorare cu 20% la infracțiuni, iar valoarea amenzilor date s-a dublat”, a declarat Petrică Hahui – director general, Poliția Locală Galați.

Referindu-se la cei 10 polițiști locali care nu și-au făcut datoria, Petrică Hahui a precizat că este vorba despre situații în care „sunt agenți care vin din patrulare și susțin că nu au întâlnit nici o persoană fără adăpost, nici un vânyător ilegal, în cndițiile în care se știe clar că în zonă există astfel de cazuri, deci e clar că ceva este în neregulă acolo”.

Potrivit acestuia, în total, din cei 289 de polițiști locali, 245 sunt pe teren. În total, Poliția Locală Galați ar putea angaja maxim 304 polițiști locali (conform legii, norma este de un polițist local la mia de locuitori), însă în preyent organigrama este sub limită. „Bugetul de până acum al Poliției Locale nu a permis angajarea, însă vom scoate posturile libere la concurs, primele nouă vor fi scoase la concurs la sfârșitul lunii august”, a declarat Petrică Hahui.

Cât privește acțiunea Poliției Locale, de la începutul anului, polițiștii celor 5 Secții de Poliție Locală, au aplicat 4.505 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora depășind 466.000 lei. De asemenea, pentru perioada analizată, polițiștii locali de la ordine publică, au constatat în flagrant un număr de 66 infracțiuni.
În primele șase luni ale anului, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Siguranță Rutieră, au constatat şi aplicat 2.275 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de peste 590.000 lei. Totodată polițiștii locali din cadrul acestui serviciu au constatat în flagrant șase infracțiuni.
Referitor la situația înregistrată la Serviciul Intervenție Rapidă și Control Acces, în primele șase luni ale anului 2017, polițiștii locali au aplicat un număr de 42 de sancțiuni, în valoare de peste 10.000 lei. De asemenea, pentru perioada analizată, pe linia constatării faptelor cu caracter penal, polițiștii locali din cadrul acestui serviciu au înregistrat un număr de 40 infracțiuni.
Cumulat, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali din cadrul Serviciilor Control Activități Comerciale, de Protecție a Mediului și Disciplina în construcții au aplicat un număr de 1.236 contravenții, valoarea acestora atingând suma de 500.000 lei.
De precizat că, de la începutul anului la Dispeceratul Poliției Locale Galați au fost primite un număr de 1.266 sesizări telefonice. Totodată, la nivelul Poliției Locale Galați continuă să se desfășoare cele trei importante planuri de măsuri: “Parcarea 2017”, “Estival 2017” și „Siguranța 2017”. Astfel, în perioada februarie-iunie 2017, în cadrul Planului de măsuri – “Parcarea 2017”, plan pe care Poliția Locală Galați îl derulează până în luna decembrie a acestui an, polițiștii locali au aplicat un număr de 603 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.200 lei.
În cele cinci luni de derulare a Planului de măsuri – “Parcarea 2017”, cele mai multe amenzi, 375 la număr, au fost date pentru parcarea autovehiculului pe trotuar, parcarea pe spațiul verde, parcarea pe scuar, șoferii în cauză fiind sancționați în conformitate cu prevederile HCL 79/2002.
Sancțiuni au mai fost aplicate pentru încălcarea prevederilor HCL 307/2006 (77 amenzi), încălcarea Legii 61/1991 (opt sancțiuni); încălcarea OUG 195/2002 (70 sancțiuni); încălcarea prevederilor HCL 335/2014 (16 sancțiuni).  Acțiunea va continua conform Planului de măsuri și în lunile următoare, a mai spus Petrică Hahui.
Demarat la începutul lunii mai, Planul de măsuri – “Estival 2017” se va desfășura până în luna septembrie 2017. Timp de cinci luni polițiștii locali vor desfășura acțiuni specifice în diferite locații, la evenimente cu participarea unui public numeros, precum și acolo unde este un aflux important de persoane, pe Faleza Inferioară și Superioară, Grădina Publică, Parc Viva, Parc Mihai Eminescu, etc.
În urma acțiunilor desfășurate în lunile mai – iunie, în cadrul Planului de măsuri – “Estival 2017” au fost aplicate 211 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.400 lei. Sancțiuni au fost date după cum urmează: 179 amenzi – în baza Legii 61/1991, 133 – HCL 79/2002, 7 – Legea 349/2002, 6 – HCL 307/2006
Planul de măsuri „Siguranța 2017”, a demarat pe data de 1 iunie și se va derula până în luna decembrie, în special în apropierea unităților de învățământ, dar și în alte zone publice de interes operativ sau zone cu risc. Au fost înregistrate un număr de 19 contravenții și un număr de nouă infracțiuni depistate, pentru care s-au întocmit actele procedurale în vederea continuării cercetărilor de către structurile abilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.