Poliţiştii locali au confiscat 1,1 milioane lei de la patru operatori economici care au încălcat măsura suspendării activității

0
485

Aproximativ 1,1 milioane lei este suma confiscată de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale și a Biroului Evidența Persoanei, în anul 2021, de la un număr de patru operatori economici, persoane juridice care nu au respectat măsura legală de suspendare a activității impusă de oamenii legii în urma unor verificări care au scos la iveală o serie de nereguli.

Practic, măsura confiscării a fost dispusă în urma unor controale anterioare (cel mai recent în urmă cu 6 luni, cel mai vechi în urmă cu 3 ani). Agenții economici sancționați dețin afaceri în domeniul alimentației publice și a saloanelor de înfrumusețare.

Trebuie precizat că în cele patru cazuri, măsura de suspendare a activității a fost aplicată de polițiștii locali având în vedere că operatorii economici nu dețineau, conform prevederilor legale, autorizație de funcționare din partea Primăriei Municipiului Galați.

După verificările inițiale s-a constatat că respectivii agenți economici au funcționat în perioada de suspendare a activității ceea ce a dus implicit la o noua sancțiune contravenționala și măsura complementară de confiscare a veniturilor realizate de la data suspendării, la data controlului.

O.G nr. 99/2000, privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, prevede la art.73 (23) ”desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial în perioada suspendării activităţii comerciale, cu amendă prevăzută la pct. 1 lit. a) – e), caz în care limitele minime şi maxime se dublează, iar veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”.

În aceste condiții, în conformitate cu prevederile legale suma confiscată de polițiștii locali se transformă în venit la bugetul statului.

Activitățile de confiscare a veniturilor obținute în urma derulării activității pe perioada suspendării, au avut loc în trimestrul IV al anului 2021 și sunt primele acțiuni de genul acesta derulate de polițiști locali gălățeni.

Din suma totală confiscată de polițiștii locali, cei mai mulți bani (794.000 lei) provin de la un operator economic care deține un magazin mixt.

De precizat că, în urma controalelor întreprinse de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale, pentru lipsa autorizației de funcționare, în primele 9 luni ale anului 2021, la un număr de 28 de agenți economici, ca măsura complementară de sancționare, s-a dispus suspendarea activității.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale și a Biroului Evidența Persoanei vor continua acest tip de verificări, pe măsură ce vor fi pronunțate Hotărâri definitive în cazul operatorilor economici care au contestat în instanță măsura de suspendare a activității. La începutul anului 2022, alți trei agenți economici vor fi verificați.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + ten =