Zeci de angajați MAI din județele din Regiunea de Dezvoltare de S-E participă, la Galați, pentru trei zile, la cursul de instruire „Etică și Integritate Organizațională”. Cursul este organizat de DGA și se adresează angajaților cu până la doi ani vechime din Poliție, Poliția de Frontieră și Jandarmerie din județele din Sud-Estul României. Cursul de la Galați este unul din cele opt, programate de DGA a se desfășura în acest an la nivelul regiunilor de dezvoltare din România, mâine fiind programat să înceapă un alt curs similar la București, iar miercuri, la Ploiești.
Pe parcursul cursului, lucrătorii MAI vor putea cunoaște colegi de-ai lor care s-au întâlnit, de-a lungul carierei, cu situații de corupție, putând învăța astfel cum să reacționeze în astfel de situații.
Potrivit unui studiu efectuat la nivel european în statele memebre UE, România ocupă locul 25 din totalul de 28 în privința percepției publice a faptelor de corupție.
Potrivit Mădălinei Argeșanu, conform analizelor efectuate la nivelul DGA, printre principalele cauze care favorizează apariția cazurilor de corupție printre angajații MAI nu se află, așa cum s-ar crede, motivele legate de creșterea veniturilor. “La fiecare doi ani, DGA realizează un studiu privind perceția lucrătorilor MAI față de corupție, față de fenomen în general, față de eforturile pe care DGA le desfășoară în acest domeniu și vreau să vă spun că majorările salariale nu s-au situat printre principalele cauze ale faptelor de corupție. La ultimul studio efectuat, majorările salaraiale se aflau pe poziția 3 sau 4, iar principalele cauze considerate de lucrătorii MAI determinate pentru corupție sunt climantul organizațional și posibilitățile de evoluție în carieră… confortul lor în privința carierei și atmosfera de la serviciu”, a declarat Mădălina Argeșanu. Aceasta a mai adăugat că studiile DGA arată și că nu există o diferențiere a angajaților MAI predispuși comiterii faptelor de corupție, în sensul studiilor acestora – dacă au fost angajați în urma studiului la institute de specailitate sau dacă au fost anagjați din surse externe: “La nivelul DGA avem și un Serviciu de Stuidii și Proiecții Antiocorupție, pentru că trebuie să înțelegem fenomenul și funcție de ce găsim în studii avem posibilitatea de a interveni. Una din aceste preocupări a fost vizavi de angajările făcute și persoanele care au comis fapte de corupție, dacă ele provin din surse externe sau instituții de învățământ și vreau să vă spun că nu s-a detașat unul din aceste grupuri ca fiind mai coruptibil sau mai puțin coruptibil”.
Pe de altă parte, instrumentarea cazurilor de corupție, în majoritatea situațiilor se pleacă de la reclamații făcute de cetățeni la telefonul verde 0800806806. “Numărul apelurilor primite din partea cetățenilor care reclamă fapte de corupție este mai mare decât cel al colegilor noștri care reclamă astfel de fapte, însă când reclamă un lucrător MAI, ai caz serios. Vă pot da un exemplu de un polițist de frontieră căruia i s-a oferit cu titul de mită 2000 euro pentru fiecare informație pe care ar fi furnizat-o unor contrabandiști de țigări care voiau să introducă din Ucraina în România țigări netimbrate. În total suma era de 100.000 euro, din care el ar fi rămas cu 80.000 euro, iar 20.000 de euro urma să îi dea unui complice”, a declarat și Cornel Crețu șeful Serviciului Prevenire din cadrul DGA.