Poliţia Locală, la datorie

0
290

Peste 10.200 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 4,6 milioane de lei, au aplicat polițiștii locali de la nivelul municipiului Galați, în primul semestru al anului 2020. Potrivit unui raport întocmit de Poliţia Locală Galaţi, “în primele şase luni au fost constatate și un număr de 90 de fapte cu caracter penal. Referitor la perioada analizată, la Poliţia Locală Galaţi au fost înregistrate în jur de 1.800 de petiţii, în timp ce baza de date a fost accesată în peste 8.200 de cazuri. Conducătorilor auto care au încălcat legislația rutieră li s-au aplicat și aproximativ 8.000 de punct penalizare.
Pe segmentul de Ordine Publică, polițiștii celor 5 Secții de Poliție Locală, au aplicat în cele şase luni de activitate, un număr de 6.774 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de peste 3 milioane lei.
Cele mai multe amenzi date de polițiștii locali de la ordine publică, au fost pentru încălcarea următoarelor acte normative: Legea 61/ 1991 – 1.701 de amenzi (tulburarea ordinii și liniștii publice, consum de alcool, etc.); HCL 260/2006 – 2.185 sancțiuni; Legea 349/2002 – 343 de amenzi, OUG 195/2002 – 1.200 de amenzi și 2.333 puncte penalizare etc. De asemnea, polițiștii locali de la ordine publică, au constatat în flagrant un număr de 50 de fapte cu caracter penal.
286 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de peste 195.000 lei, au aplicat în primul semestru al anului 2020,poliţiştii locali din cadrul Serviciului Intervenţie Rapidă şi Transport Valori. Pe linia constatării faptelor cu caracter penal, polițiștii locali din cadrul acestui serviciu au înregistrat un număr de 21 de infracțiuni.
În primul semestru al anului 2020, polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră, au constatat şi aplicat un număr de 2.744 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 900.000 lei, la care se adaugă şi un număr de 5.332 puncte penalizare. Șapte fapte cu caracter penal au constatat polițiștii locali din cadrul acestui serviciu, în primele şase luni ale anului.
Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale şi Evidenţa Persoanelor, au aplicat în prima jumătate a anului 2020, un număr de 282 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 190.000 lei. În 49 dintre cazuri, ca măsură complementară, s-a dispus confiscarea mărfii, fiind vorba de produse în valoare de peste 11.000 lei (1.180 ţigarete diferite marci, 45 litri băuturi alcoolice, 165,3 kg produse de origine animală (peşte, carne pasăre, icre, branza, etc.) și/sau nonanimală (legume, fructe, etc.), 238 bucăţi produse nealimentare (cricuri, seturi chei, cuțite, instalații sanitare, becuri, etc.). În cazul a șase operatori economici, s-a dispus măsura de suspendare a activităţii.
În primul semestru al anului 2020 au fost întocmite un număr de 1.085 procese verbale în urma stabilirii situației persoanelor pe numele cărora au fost emise invitații de către SPCLEP Galați, persoane care aveau actul de identitate expirat sau care, la împlinirea vârstei de 14 ani, nu au solicitat eliberarea acestuia.
Un număr de 99 de sancțiuni contravenţionale în valoare de 116.000 lei, au aplicat în prima jumătate a anului polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal. În 21 dintre cazuri s-a luat măsura de sistare a lucrărilor, în alte 85 de situații s-a dispus intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, iar în 12 cazuri, polițiștii locali au luat decizia desființării construcţiilor executate ilegal şi aducerea terenului, proprietatea Municipiului Galaţi, la starea iniţială.
În cazul construcţiilor executate fără autorizaţie de construire, dar care se încadrează în termenul de prescripţie de 3 ani prevăzut de art. 31 din Legea 50/1991, au fost întocmite un număr de 67 de procese verbale de constatare prin care au fost dispuse următoarele măsuri: sistarea lucrărilor – două cazuri; intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire – în 18 de cazuri; desfiinţarea construcţiilor executate ilegal şi aducerea terenului proprietatea Municipiului Galați la starea inițială – 18 cazuri.
În primul semestru al anului, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal, au constatat 11 fapte ce constituie infracţiuni în conformitate cu prevederile art. 24, lit. a şi b din Legea 50/1991, actualizată, constând în executarea lucrărilor de construcţii fără autorizaţie de construire sau fără respectarea prevederilor autorizaţiei de construire la imobile aflate în zonele istorice de referinţă stabilite prin HCL 63/2015, precum şi nerespectarea măsurii complementare de sistare a lucrărilor de construcţii dispusă prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Pentru perioada analizată, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului au aplicat un număr de 115 sancțiuni contravenționale în sumă de peste 113.000 lei. În primele șase luni ale anului, principalele abateri constatate au fost: depozitare/abandonare deșeuri – 53 cazuri, neîncheierea contractelor cu operatorul autorizat – 9 cazuri, ocupare nelegitimă a spațiului verde – 5 situații, parcare/spălare auto pe spatiul verde – 7 cazuri, tăieri neautorizate de arbori – 4 cazuri.
În cinci cazuri, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului, au luat măsura desființării unor construcții ridicate pe spațiul verde.
Serviciul Baza de Date, Dispecerat şi Monitorizare Video a înregistrat în primele șase luni ale anului 2020 peste 2.300 de sesizări telefonice, 567 dintre ele vizând tulburarea liniştii publice. Urmează parcările neregulamentare – 439 sesizări și abaterile pe linie de legislaţie rutieră – garaje sau parcări blocate voluntar, în număr de 295.
Prin aplicația „City App”, au fost înregistrate un număr de 121 sesizări. Baza de date a fost utilizată în peste 8.200 de cazuri.
Referitor la activitatea Serviciul Organizare Misiuni și Control Acces, polițiștii locali din cadrul acestei structuri, în prima jumătate a anului, au îndeplinit actele procedurale de citare a unui număr de 28 persoane, urmare a solicitărilor formulate de Judecătoria Galați, Judecătoria Iași și Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași. Totodată, au fost întocmite actele procedurale și executate la termen, un număr de 40 mandate de aducere, emise de Judecătoria Galați.
Tot în primul semestru al anului, polițiștii locali din cadrul Serviciului Organizare Misiuni și Control Acces, în baza HCL nr. 492/2019, au participat la constituirea echipei DAS, intervenind la cinci cazuri de violență domestică”.
“În primele șase luni ale anului 2020, activitățile planificate pentru a fi efectuate de polițiștii locali au fost afectate ca și eficiență și finalitate, de apariția infectării cu noul coronavirus. Începând cu data de 15 martie, Poliția Locală a trecut în coordonarea operațională a Inspectoratului Județean de Poliție, astfel că, pe lângă atribuțiile specifice prevăzute în legea de funcționare, am primit o serie de sarcini deosebit de importante pentru prevenirea și combaterea infectării/răspândirii noului coronavirus. Activitățile au fost desfășurate în strânsă cooperare și interdependență cu celelalte instituții abilitate ale statului.
Așa cum am afirmat, în paralel am desfășurat activitățile specifice în domeniul disciplinei în construcții, protecției mediului, activităților comerciale, respectiv evidenței persoanei. Evident că, rezultatele nu s-au situat la nivelul previzionat, fiind mai reduse numeric decât în aceeași perioadă a anului trecut, însă principalul nostru obiectiv, în cele patru luni în care am fost în stare de urgență și stare de alertă, a fost de prevenire și limitare a răspândirii infectării cu noul coronavirus. Deoarece suntem în prelungirea stării de alertă, în continuare vom acționa cu responsabilitate în piețe, parcuri, locuri de joacă pentru copii, faleză, mijloace de transport în comun, locuri aglomerate, pentru îndeplinirea aceluiași obiectiv național”, a declarat Petrică Hahui – director general, Poliția Locală Galați.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − nine =