Poliția Locală Galați, exemplu de bune practici pentru Poliția Comunitară de peste Prut  

0
1812

Astăzi, în sala auditoriu a Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a avut loc semnarea Acordului de Cooperare dintre Poliția Locală Galați și Inspectoratul de Poliție Cahul – Republica Moldova, un acord unic la nivel național. Prin acest acord, părțile semnatare au în vedere cooperarea și derularea unor activități comune, de pregătire de specialitate specifică și schimb de experiență în domeniul ordinii și liniștii publice, siguranței rutiere în trafic și controlul activităților comerciale.

Deși, în Republica Moldova nu există Poliție Locală, așa cum funcționează ea în România, de la finele anului 2016, Ministerul de Interne al Republicii Moldova a decis înființarea a trei centre-pilot de funcționare a poliției comunitare, centre stabilite, geografic, în Raionul Sângerei (N Moldovei), în Raionul Anenii Noi (Centrul țării) și în Raionul Cahul (Sudul Republicii Moldova). Pentru buna funcționare a polițiilor comunitare din aceste trei centre, autoritățile moldovene derulează un proiect finanțat de Guvenul SUA, al Suediei și al României, țara noastră oferind consultanță legată de experiența Poliției Locale Galați.

Din partea Republicii Moldova, la evenimentul de astăzi, conducerea Raionului Cahul a fost reprezentată la vârf prin: președintele Consilului Raional Ion Groza, primarul Cahulului, Nicolae Dandiș, șeful adjunct al Ispectoratului Național al Poliției, Sergiu Boroda, șeful Inspectoratului Poliției din Cahul, comisar șef Iurii Briceag, precum și alți reprezentanți ai Poliției de Frontieră Cahul, Inspectoratului Național al Penitenciarelor etc.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu,  a urat partenerilor din Republica Moldova “un călduros <<bine ați venit,  fraților, la Galați>>, mă bucur că sunt alături de dumneavoastră la un eveniment care, în an centenar, înseamnă un prim pas către ce ar trebui să se întâmple nu doar între două orașe, ci între două țări, mă bucur că putem construi împreună evenimente durabile.

Am o ușoară mândrie că sistemul nostru, cel al Poliției Locale de la Galați, devine exemplu de bune practici și sperăm că acest sistem va deveni aplicabil și în Cahul. Punerea în concordanță din punct de vedere legislativ cu prevederile europene este un deziderat și noi facem astăzi un prim pas și poate acesta va fi un exemplu pe care îl vor urma și alte orașe din România înfrățite cu cele de peste Prut. Sper ca pe viitor să facem și alți pași pentru o mai bună siguranță a cetățenilor din Republica Moldova și de ce nu, că nu suntem noi cei mai deștepți, să luăm și noi de la dumneavoastră exemple de bune practici și să le aplicăm la noi”.

“Acordul pe care îl semnăm astăzi între Poliția Locală Galați și Inspectoratul de Poliție din Cahul – Moldova este un acord de cooperare inițiat acum două luni. Obiectivul acestui acord este organizarea de acțiuni comune, realizarea de pregătiri commune și oferirea, de către Poliția Locală Galați de sprijin pentru centrul-pilot al poliției comunitare de la Cahul”, a spus șeful Poliției Locale Galați, Petrică Hahui.

La rândul său, șeful Inspectoratului de Poliție Cahul, comisar șef Iurii Briceag, a declarat: “Într-adevăr noi acum ne aflăm la momentul creării poliției comunitare și, cu experiența pe care deja o are Poliția Locală din România, vrem să învățăm și să nu repetăm pe viitor greșelile colegilor noștri. Sperăm ca activitatea să fie benefică ambelor popoare mai ales că anu acesta este an centenar iar noi, aici, în România, ne simțim ca acasă. Vreau să vă spun că lucrurile mari se fac de oamenii mici… și noi avem probleme la guvernare dar noi, poliția, suntem apolitici și mereu acționăm în favoarea și pentru binele cetățeanului. Noi, de partea cealaltă a Prutului vorbim aceeași limbă,  avem același trecut și dă, Doamne, să avem același viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.