Poliția Locală Galați a dat peste 21.000 amenzi în 2020

0
1242

Pe parcursul anului 2020, polițiștii locali de la nivelul municipiului Galați au aplicat 21.341 de sancțiuni contravenționale în sumă de peste 7,2 milioane de lei și 13.266 puncte penalizare. Pentru perioada analizată, cele mai multe amenzi au fost date pentru încălcarea prevederilor următoarelor acte normative: OUG nr. 195/2002 (6.708 sancțiuni), Legea nr. 61/1991 (4.177 amenzi), HCL 260/2018 (4.134 sancțiuni), Legea nr. 55/2020 (3.499 contravenții), OUG nr.1/1999 (1.389 amenzi), Legea nr. 349/2002 (470 contravenții), Legea nr. 50/1991 (173 sancțiuni), Legea nr. 12/1990 (155 amenzi), etc. Pe perioada anului trecut polițiștii locali gălățeni au confiscat bunuri în valoare de peste 30.000 lei.

Din punct de vedere infracțional, în 2020 polițiștii locali au înregistrat un număr de 188 de asemenea fapte. Dintre acestea menționăm: substanțe interzise, furt material lemnos, furt materiale feroase, port/folosire obiecte periculoase, tâlhărie, distrugere, încălcarea OUG 195/2002, încălcarea Legii 50/1991 – executarea de lucrări de contrucție fără autorizație, alte infracțiuni. În cele mai multe dintre aceste situații, persoanele identificate, documentele întocmite și bunurile ridicate/folosite la comiterea infracțiunilor au fost predate pentru cercetări la Inspectoratul Județean de Poliție Galați.

Începând cu luna martie a anului 2020, în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice existente, determinată de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, Poliția Locală Galați a desfășurat activități specifice sub conducerea operațională a Inspectoratului de Poliție al Județului Galați.

Pentru respectarea prevederilor legale impuse de situația pandemiei, polițiștii locali au urmărit și acționat, pentru: respectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și limitarea tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor; identificarea și luarea măsurilor legale împotriva celor care nu respectă măsura distanțării sociale; identificarea și luarea măsurilor legale împotriva persoanelor care nu respectă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă; identificarea și evidența persoanelor fără adăpost, precum și adăpostirea lor la C.U.P.A.

Urmare a acestor verificări, din numărul total de sancțiuni aplicate de polițiștii locali pe parcursul anului 2020, peste 4.800 au fost date pentru încălcarea legislației specifice (3.499 pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 55/2020 și 1.389 pentru nerespectarea prevederilor OUG nr.1/1999).

Deasemenea, zilnic, au fost întreprinse acțiuni în mijloacele de transport în comun, ocazie cu care au fost verificate aproximativ 18.600 de asemenea mijloace. În urma acestor controale, au fost sancționați contravențional 821 călători descoperiți că nu purtau mască de protecție.

La rândul lor, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale și Biroului Evidența Persoanelor au acționat cu forțe proprii sau în comun cu personal din cadrul structurilor de ordine publică, cu precădere în piețele agroalimentare cât și la societățile de transport în regim taxi și unitățile de alimentație publică. Pe timpul acestor verificări au fost aplicate 161 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 64.600 lei.

Tot în perioada menționată, Poliției Locale Galați i-au fost repartizate 16 centre de carantină unde au fost adăpostite un număr de 1.100 persoane. Totodată, polițiștii locali din cadrul Serviciului Organizare Misiuni și Control Acces împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Asistență Medicală, au efectuat verificări privind respectarea măsurilor întreprinse la nivelul municipiului Galați. În urma acestor acțiuni, au fost întocmite un număr de 448 procese – verbale de verificare la asociații de proprietari, centre rezidențiale, cluburi sportive, institușii de cultură, unități spitalicești, etc.

Ca urmare a epidemiei cu COVID – 19, polițiștii locali au efectuat verificări și la domiciliile persoanele care trebuiau să respecte măsura autoizolării. Astfel, polițiștii locali au efectuat 12.841 verificări (unele persoane fiind verificate de mai multe ori). Cu prilejul acestor acțiuni au fost identificate 217 persoane care au încălcat legislația specifică în sensul că, pentru perioade scurte de timp, părăsiseră locul declarat pentru autoizolare. În aceste cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

„Anul 2020, marcat puternic de evoluția infectării populației cu noul coronavirus, a impus adaptarea tuturor măsurilor polițienești la specificul pandemiei sub coordonarea conducerii Poliției Naționale. Astfel, pe lângă activitățile din domeniile specifice și anume disciplina în construcții, controlul activităților comerciale și protecția mediului, dar și fluidizarea/dirijarea circulației rutiere și menținerea ordinii și liniștii publice, a trebuit să desfășurăm multiple măsuri privind siguranța centrelor de carantină, verificarea permanentă a persoanelor izolate și carantinate, verificarea purtării măștilor de protecție, a distanțării fizice și a interdicției circulației pe timpul nopții.

Ca noutate, am derulat două noi programe de măsuri și anume identificarea și dispersarea Grupurilor de cartier și verificarea măsurilor privind Gospodărirea municipiului, prin care am venit în întâmpinarea cetățenilor care au sesizat diferite fapte contravenționale atât la Poliția Locală Galați cât și la Primăria Municipiului Galați, măsurile luate gradual fiind eficiente.

În perioada următoare vom asigura ordinea publică și condițiile necesare, conform competențelor, la centrele de vaccinare a populației, vom continua activitățile pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, concomitent cu desfășurarea măsurilor specifice din domeniile de activitate din competența acestei instituții de ordine publică”, a declarat Petrică Hahui – director general Poliția Locală Galați.

Referitor la numărul de sesizări telefonice înregistrate la Dispeceratul Politiei Locale, acestea sunt în număr de 4.878, peste 1.400 dintre ele vizând tulburarea liniştii publice. Urmează abaterile pe linie de legislație rutieră – garaje sau parcări blocate voluntar în număr de 628 şi parcări neregulamentare în număr de 735.

Pe parcursul anului 2020, s-au înregistrat 138 sesizări din partea lucrătorilor  societății locale de transport public de persoane, care au solicitat sprijin pentru identificarea călătorilor frauduloși. Baza de date a fost utilizată în peste 17.500 cazuri, 13.518 pentru verificări persoane şi 3.984 verificări autoturisme.

Tot referitor la activitatea Poliției Locale Galați, în 2020, au fost îndeplinite actele procedurale de citare a unui număr de 80 persoane, urmare a solicitărilor formulate de Judecătoria Galați, Judecătoria Iași și Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași și au fost întocmite actele procedurale și executate efectiv, la termen, un număr de 149 mandate de aducere, emise de Judecătoria Galați, dintre care la șapte mandate a fost amânată executarea din cauză suspendării ședintelor de judecată ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă.

În 2020, la nivelul Poliției Locale au fost înregistrate peste 1.800 de petiții, iar 90 de persoane au fost în audiență la conducerea instituției.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.