Poliţia Locală, cu ochii pe şcolile gălăţene

0
496

Potrivit Poliţiei Locale Galaţi, în primele două luni de derulare a Planului de măsuri “Siguranța în școli”, plan care se desfășoară în intervalul, septembrie 2019 – iunie 2020, polițiștii locali au organizat un număr de 30 de acțiuni de informare și prevenție. Totodată, “în lunile septembrie – octombrie, oamenii legii au legitimat un număr de 197 de persoane (91 de elevi) și au aplicat un număr de 136 de sancțiuni contravenționale, în sumă de peste 23.000 lei.
Amenzile au fost date pentru: murdărirea domeniului public, parcarea pe trotuar, comerț neautorizat (HCL 260/2018), consum de băuturi alcoolice, tulburarea ordinii și liniștii publice (Legea 61/1991), alte 44 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea Legii 349/2002, iar un număr de 43, pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002.
În cadrul Planului de măsuri “Siguranța în școli”, un număr de 16 elevi au fost depistați în timp ce absentau de la cursuri iar alți 61, au fost sancționați pentru diverse abateri (fumat în loc nepermis, murdărirea domeniului public).
“Poliția Locală Galați derulează în acest an de învățământ un program propriu de activități ”Siguranța în școli 2019-2020”. Urmărim printre altele, siguranța elevilor, cadrelor didactice dar și a părinților, în imediata apropiere a unităților școlare, folosirea marcajelor pietonale, și nu în ultimul rând, modul de parcare a autoturismelor, știut fiind faptul că deseori unii părinți, din grabă sau din dorința de a lăsa minorii cât mai aproape de intrarea în școală, parchează neregulamentar.
Amenzile pentru aceste contravenții sunt la nivelul minim de 700 lei, cu posibilitatea de a plăti în 15 zile jumătate din minim, adică 350 lei, dar și cu avertisment. Recomand participanților la trafic, respectarea legislației rutiere pentru a nu pune în pericol alte persoane și pentru fluidizarea traficului”, a declarat Petrică Hahui, director general Poliția Locală Galați.
Tot în cadrul Planului de măsuri “Siguranța în școli”, pe perioada anului școlar 2019 -2020, polițiștii locali vor avea în atenție posibilele cazuri de abandon școlar. Conform prevederilor Legii nr. 1/2011, polițiștii locali împuterniciți de Primarul Municipiului pot aplica sancțiuni părinților sau reprezentanților legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal. În unele situații, aceștia sau reprezentanții legali pot fi trași la răspundere pentru „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”, care constituie infracțiune prevăzută la art. 380, din Codul Penal, pedeapsa fiind de până la un an închisoare.
De la începutul noului an școlar, Poliția Locală Galați a fost sesizată de trei unități de învățământ cu privire la numărul mare de absențe pe care le-au acumulat patru elevi din învățământul gimnazial.
Reamintim că, în anul școlar 2019-2020, Poliția Locală Galați, monitorizează un număr de zece școli, câte două pentru fiecare secție de ordine publică. Unitățile de învățământ sunt: Școala Gimnazială nr. 28 și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” – Secția nr. 1 Poliție Locală; Școala Gimnazială nr. 10 și Școala Gimnazială nr. 11 – Secția nr. 2 Poliție Locală; Școala Gimnazială nr. 5 și Școala Gimnazială nr. 43 – Secția nr. 3 Poliție Locală; Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc” și Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” – Secția nr. 4 Poliție Locală; Școala Gimnazială nr. 19 și Colegiul Tehnic „Radu Negru” – Secția nr. 5 Poliție Locală.
Așadar, pentru actualul an școlar, în baza unui plan ferm de măsuri, polițiștii locali din carul Secțiilor de Ordine Publică și cei de la Intervenție Rapidă vor acționa, conform competențelor date de legislația în vigoare, pentru limitarea abandonului școlar, acționând totodată pentru buna desfășurare a procesului de învățământ”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × four =