Poarta Turcească va fi reabilitată și pusă în valoare

0
1239

Consiliul Local Galați a aprobat, în ședința din 29 aprilie 2020, la propunerea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, studiul de fezabilitate pentru obiectivul „Punerea în valoare a monumentului istoric Poarta Han, sf. sec. XVIII – înc. sec. XIX”.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, se dorește astfel punerea în valoare a  monumentului istoric prin protejarea si conservarea vestigiilor arheologice, reprezentând o parte din zidurile hanului turcesc și realizarea unui parc arheologic, până în prezent fiind efectuată cercetarea arheologică, în urma căreia au fost aduse la lumină vestigiile arheologice.

Se propun astfel următoarele obiective de intervenție pentru reabilitarea și punerea în valoare a sitului arheologic: decaparea integrală a tuturor tencuielilor existente pe zidărie și elementele de consolidare din beton armat executate în 1984; demolarea platformei perimetrale din beton în grosime de 30-35 cm turnate peste pavajul original adiacent monumentului; executarea unui eșafodaj, din lemn sau metal, care să susțină arcul bolții accesului principal și al ușii adiacente, alcătuit astfel încât să permită lucrările de intervenții necesare la elementele susținute și la cele adiacente – structurale, ornamentale sau de arhitectura; repararea zidăriei originale; repararea elementelor din beton armat de consolidare executate anterior, stâlpi, arc acces principal si buiandrug ușa; refacerea trotuarelor și a pavajului adiacente construcției, cu materialele și alcătuirea originală, concomitent cu refacerea planului general care să asigure protecția construcției prin îndepărtarea eficientă a apelor din intemperii de zona adiacentă fundațiilor.

Proiectul include și instalații electrice de iluminat și forță, sistem de alarmă împotriva efracției, sistem de supraveghere video, sistem control acces, sistem rețea voce-date și instalație de sonorizare. Valoarea totală a investiției este de 2.745.991,80 de  lei, durata de realizare a investiției fiind de 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.