PNL cere demisia ministrului Păstârnac în cazul legii învăţământului din Ucraina

0
1004

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a aflat la Galaţi iunde a susţinut o conferinţă de presă în care s-a referit la drepturile şi libertăţile minorităţilor, pe două cazuri concrete – comunitatea de români din Ucraina, ţară care tocmai a decis să nu se mai predea la şcoală în limba maternă a minorităţilor şi comunitatea de maghiari din România.

Astfel, PNL, prin Ludovic Orban,  a cerut demisia ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac şi aşteaptă din partea Guvernului României o “ofensivă diplomatică” legată de legea de modificare a învăţământului din Ucraina. Potrivit preşedintelui PNL Ludovic Orban, prezent, astăzi, la Galaţi, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, ar trebui să demisioneze pentru că s-a declarat mulţumită de modul în care se respectă drepturile românilor din Ucraina, deşi proiectul de modificare a legii învăţământului s-a aflat în atenţia parlamentarilor de acolo de acum două luni. Pe de altă parte, Ludovic Orban cere Urcrainei reciprocitate în condiţiile în care minorităţilor ucrainene din România li se respectă drepturile, inclusive cel de a învăţa în limba maternă, o condiţie de bază pentru aderarea Ucrainei la UE. “Cerem demisia doamnei Păstrânac de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în condiţiile în care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de respectarea drepturilor românilor din Ucraian, deşi de 2 luni fusese înaintă în camera supremă legislativă ucraineană acest proiect de lege care interzice învăţământul în limba minorităţilor naţionale. Ucraina face demersuri pentru a intra în UE, dar ca să adere, trebuie să respecte criteriul politic, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi, inclusiv minorităţilor naţionale, aşa cum sunt românii. Nu cerem Ucrainei privilegii, ci ca cetăţenilor români  să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl aplicăm, ca stat, cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România. Cerem reciprocitate, nu privilegii, să le fie respectate drepturile lor, să se permită învăţământul în limba maternă. Guvernul are obligaţia de a se angaja într-o ofensivă diplomatică pentru a arăta Ucrainei că drumul european trece printr-o haltă care se numeşte drepturile minorităţilor naţionale şi dreptul de a învăţa în limba maternă este unul consacrat şi recunoscut”, a declarat Orban.

Pe de altă parte, acesta a catalogat drept “troc politic” prelungirea protocolului de colaborare UDMR-PSD, anunţat recent în Camera Deputaţilor. Potrivit lui Ludovic Orban, UDMR a decis să prelungească protocolul de colaborare cu PSD ca urmare a votului pozitiv pe care parlamentarii social-democraţi l-au dat, la comisia de Muncă din Camera Deputaţilor, pe un proiect de lege de modificare a Legii 215, iniţiat de UDMR şi care se referă la scăderea de la 20% la 10% a numărului de persoane aparţinând  unei minorităţi în limba căreia autorităţile trebuie să se exprime, în raporturile cu acea minoritate. Potrivit lui Ludovic Orban, este vorba despre un troc politic între PSD şi UDMR, acesta din urmă susţinând Guvernul Tudose. Ludovic Orban a mai adăugat că UDMR acţionează în coordonare cu Guvernul maghiar din Ungaria şi a făcut apel la parlamentarii UDMR să nu se lase antrenaţi în jocul politico-electoral al lui Viktor Orban, care se pregăteşte pentru alegerile de anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.