Cele mai iubite parcuri și zone de promenadă ale Galațiului (Faleza Superioară, Parcul Viva, Grădina Publică, Orășelul Copiilor etc), dar și scuarurile principalelor străzi din oraș ar putea să fie întreținute de operatori privați. Conducerea Primăriei se gândește să concesioneze cele zâteva zeci de parcuri, zone de promenadă și scuaruri unor agenți economici specializați în spații verzi, după ce Gospodărire Urbană le-a cam lăsat de izbeliște în acest an și nu a reușit să le întrețină cum se cuvine.
Vestea că există un proiect în acest sens a inflamat angajații societății, care și-au trimis liderul de sindicat la Prefectură, în Comisia de Dialog Social, să le ceară autoritățile să îi consulte și pe ei înainte de a lua o decizie și să țină cont de doleanțele lor. „Se creează un precedent. Ni se ia o activitate, după care ne putem aştepta la cu totul alte dorinţe ale factorilor decizionali. Am rugămintea să ţineţi cont de doleanţa noastră şi înainte de a lua decizia, să fim consultaţi”, a spus, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, Paul Vavilov, liderul Sindicatului „Active System” al Gospodărire Urbană. Reprezentantul salariaților estimează că circa 100 din cei 250-270 de angajați ar putea să fie concediați în condițiile în care de întreținerea spațiilor verzi se vor ocupa operatori privați.
Gospodărire Urbană, depășită
Viceprimarul Sorin Enache a dat asigurări că sindicaliștii vor fi invitați la dezbaterile din comisiile de specialitate ale Consiliului Local, atunci când proiectul va fi promovat în rândul consilierilor, dar a ținut să amintească totodată că aleșii locali sunt cei care stabilesc oportunitatea și legalitatea unei decizii. „Ceea ce înseamnă activitatea de întreţinere spaţii verzi, la ora actuală reprezintă un alt nivel de performanţă, calitate şi specializare pe care Gospodărire Urbană nu le are şi nici nu a dovedit că le-ar putea avea. Şi am să aduc în discuţie un singur element: s-a pierdut vegetaţia preţioasă, valoroasă de buxus (gardul viu) din Grădina Publică pentru că acel angajat al societăţii, coleg al dumneavoastră, a tăiat vârfurile plantei, dar nu a văzut şi viermele, semnele de uscăciune, să vină să ia măsuri de precauţie, de tratament fitosanitar. Chiar dacă pe undeva va avea un impact şi asupra numărului de personal din societate, vă spun că, la ora actuală, nu aveţi posibilitatea tehnică. V-am cerut anumite activităţi, de multe ori, şi pur şi simplu nu aveaţi cum să le realizaţi”, a declarat viceprimarul.
De altfel, este de notorietate faptul că în vara acestui an parcurile, Faleza, dar și multe alte zone verzi ale orașului au fost neîntreținute și lăsate, bună bucată de vreme, năpădite de buruieni. Primăria a primit numeroase sesizări din partea cetățenilor nemulțumiți, iar primarul orașului, Ionuț Pucheanu, a criticat, în repetate rânduri, (in)activitatea Gospodărire Urbană.