Planetariu pentru nevăzători, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

0
1002

Miercuri, 29 noiembrie 2017, cu începere de la ora 12,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” va avea loc vernisajul expoziţiei permanente „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”, în coordonarea Compartimentului Planetariu-Observator Astronomic.

Planetariul pentru nevăzători prezintă două cupole, care imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă (un total de 39 de constelaţii). În cadrul expoziţiei, persoanele cu dizabilităţi de vedere vor avea posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, rotindu-se pe un scaun, unde vor pipăi cerul şi constelaţiile de pe cupolă. Cerul aflat în cele două cupole, atins cu mâna de către nevăzători, este însoţit de o descriere audio cu explicaţii ştiinţifice care se pot descărca pe telefonul mobil de pe internet, accesând pagina http://www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com/ .

Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători” a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte Planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Proiectul a fost iniţiat şi derulat de Complexul Astronomic Baia Mare şi cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.