Echipa de pirotehnişti a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Galaţi a asanat anul trecut un număr de 221 de proiectile, bombe şi alte elemente de muniţie, se arată într-o informare prezentată cu ocazia Zilei Protecţiei Civile.
Pe parcursul anului 2019, echipa pirotehnică a executat 38 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi cinci şedinţe de distrugere a muniţiei asanate, respectiv trei bombe de aviaţie, 20 proiectile de calibre diferite, două lovituri de aruncător de calibre diferite, trei grenade de mână defensive şi ofensive şi 193 cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie.
Echipa de pirotehnicieni a ISU Galaţi este formată din doi subofiţeri pirotehnicieni şi un ofiţer coordonator şi are misiunea principală de asanare, pe teritoriul judeţului Galaţi, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul războaielor. Elementele de muniţie neexplodată sunt preluate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă şi ulterior, sunt distruse în spaţii special amenajate.
„Este meseria în care tot timpul ai de învăţat şi niciodată nu poţi avea pretenţia că ştii totul. Pirotehnia nu se pierde în negura vremurilor. Este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi, teoretic şi practic. O mică greşeală a pirotehnicianului are urmări grave. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar putea să explodeze provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la 500 – 1.000 metri”, a declarat şeful echipei pirotehnice, maior Cătălin Diţu.