Pictură de un kilometru lungime, pentru salvarea Dunării

0
1134

Gălăţenii care se plimbă sau fac sport pe Faleza Dunării pot vedea, astăzi, în zona de pergole “la lanţuri”, o pictură-gigant, cu o lungime de 1 km. Pânza, pictată de artista sârbă Ana Tudor prezintă peisaje dunărene iar expoziția este una itinerată, care parcurge toate statele riverane Dunării de la izvoare până la vărsare. Expoziţia face parte din proiectul cultural „Art of Danube”, derulat de AWP, un ONG german care, la Galaţi este sprijinit în demersul său de Primăria municipiului Galaţi.

AWP îşi are sediul in Freiburg im Breisgau, aflat la distanţă de o oră de mers cu maşina până la izvoarele Dunării şi este un ONG de protejare a speciilor sălbatice de animale şi plante.  Prin expunerea pânzei pictate pe o lungime de 1 km, asociaţia germană urmărește conștientizarea de către populația riverană Dunării asupra importanței fluviului (din punct de vedere economic, social, cultural şi ecologic.

“Vrem să tragem un semnal de alarmă şi asupra speciilor de floră şi faună – animale, peşti care trăiesc în fluviu şi în apropierea Dunării şi care se află în pericol din cauza intervenţiilor umane.  Am pornit cu expoziţia pe 8 iulie, din Germania, am oprit şi în Austria, Ungaria, Bulgaria  şi acum, în România, prima oară am oprit la Sulina, astăzi suntem la Galaţi, mâine la Brăila, iar săptămâna viitoare vom ajunge cu pânza la Bucova (Caraş Severin) după care vom merge la Belgrad unde va fi ultima expoziţie, iar pânza o vom restitui artistului plastic  Ana Tudor. De-a lungul Dunării, pe unde am fost până acum, am observat că pe măsură ce ne deplasăm către vărsare, apa fluviului este din ce în ce mai murdară, sunt multe PET-uri care, din păcate, ajung apoi în mare. Noi vrem ca prin această expoziţie să transmitem un mesaj simplu – Dunărea este minunată şi noi şi generaţiile următoare putem să o protejăm”, a spus Mario Kumel, coordonatorul proiectului.

Pânza pictată rămâne, sâmbătă, pe faleză, până la ora 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.