Petrecere de Crăciun pentru refugiații ucraineni

0
481

150 de ucraineni din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități și mame singure) refugiați la Galați și Brăila au petrecut, pe 16 decembrie, Crăciunul în avans, alături de Fundația Inimă de Copil.

Oaspeții au avut parte de un program interpretat de copii ucraineni, unii dintre ei fiind copiii sau nepoții celor prezenți în sală. Micuții refugiați au pregătit o frumoasă scenetă și au cântat colinde. Nici seniorii ucraineni nu au stat deoparte şi au fredonat colindele alături de copii. Chiar dacă este vorba despre un Crăciun total diferit de sărbătorile de acasă, vârstnicii ucraineni s-au simțit excelent și, pentru câteva ore, au încercat să uite că sărbătorile deanul acesta îi găsesc într-o țară străină, departe de propriul cămin. Aceasta a și urmărit organizația: în zilele de sărbători care vor urma, fiecare reamintire a acestui eveniment de comunitate să le aducă bucurie și alinare.

Andrei, refugiat ucrainean: „Mulțumim organizatorilor, sponsorilor, tuturor celor care ne ajută. Noi, ucrainenii, simțim căldura și grija pe care poporul român ni le poartă. Ne rugăm astăzi la Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei care, în acest vremuri dificile, ne oferă o mână de ajutor. E un lucru extrem de valoros”.

Valentina, refugiată ucraineană: „Mă bucur să fiu prezentă la această sărbătoare, e o atmosferă în care putem să ne simțim bine, să uităm de probleme. Suntem impresionați de spectacolul copiilor și de aceea avem speranță pentru viitor”.

Daniela Kaufusi, coordonator proiecte refugiați, Fundația Inimă de Copil: „Am vrut ca, în preajma sărbătorilor, acești oameni să nu se simtă singuri. Au primit o masă, cadouri și s-au bucurat de colinde, ne-am străduit ca sărbătoarea să fie cât mai aproape de spiritul sărbătorilor de acasă”.

Cei 150 de participanți au primit cadouri la finalul evenimentului. Evenimentul a fost posibil datorită suportului financiar oferit Fundației Inimă de Copil de către FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale) din fonduri UNHCR, Good Neighbors Coreea dar și datorita fondurilor oferite de alți donatori privați ai organizației.

Alături de proiectele destinate copiilor români aflate în dificultate în care Fundația Inimă de Copil este implicată de peste 26 de ani, împliniți în acest decembrie, în cele 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina, organizația a ajutat peste 5800 de persoane prin colaborarea cu alte instituții locale și prin cele doua Centre de resurse și suport pentru refugiați din Galați și Brăila pe care le gestionează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.