Peste 5 miliarde de lei, pentru lucrări cadastrale în județul Galați

0
690
Peste 5,46 miliarde de lei, aceasta este suma alocată pentru desfășurarea lucrărilor cadastrale din județul Galați, a declarat, astăzi,  președintele director general al ANCPI Radu Codruț Ștefănescu. Acesta s-a aflat la Galați, unde a participat la o dezbatere împreună cu primarii din județ, edilii solicitând consultanță în privința diferitelor probleme cu care se confruntă în realizarea lucrărilor cadastrale. Una din problemele ridicate de primari s-a referit la sumele prea mici alocate de Guvern pentru decontarea lucrărilor cadastrale. “Firmele de cadastru spun că suma este prea mică și că nu merită să lucreze pe această sumă”, au reclamat primarii. În replică, președintele director general al ANCPI Radu Codruț Ștefănescu a precizat că programului național de cadastru și carte funciară este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste 4 miliarde de lei) și prin fonduri europene, respectiv POR  (312 milioane euro). O altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Atât prin programul național cât și prin POR, se decontează lucrări cadastrale în valoare de 128 de lei plus TVA/hectar, iar în cazul imobilelor, de 60-132 de lei plus TVA per imobil. 
Programului național de cadastru și carte funciară vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri, apartamente) din România în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. Ținta acestui program este finalizarea lucrărilor cadastrale din România până în 2023.
Până acum, nouă comune gălățene au primit din partea conducerii ANCPI noile cărți funciare, cele nouă localități gălățene fiind: Rădești, Berești, Jorăști, Tudor Vladimirescu, Cuca, Cudalbi, Barcea, Vlădești și Vârlezi. În prezent, din totalul celor 65 de UAT-uri ale județului Galați, patru comune – Matca, Valea Mărului, Băleni și Vârlezi – sunt cadastrate 100%, în timp ce în alte 57 de UAT-uri din Galați se desfășoară lucrări de cadastru general, pentru care ANCPI a alocat peste 12 milioane de lei. Totodată, în 45 de UAT-uri din județul Galați  sunt finalizate lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, pentru care ANCPI a plătit 6 milioane de lei.

De asemenea, alte nouă comune din județul Galați – Șendreni, Ivești, Vânători, Frumușița, Berești-Meria, Munteni, Barcea, Independența și Liești vor fi cadastrate integral cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. La nivel național, există 660 de comune care vor beneficia de finanțarea prin POR, bugetul total alocat pentru acest lucru fiind de 312 milioane de euro.  (foto-oficiucadastrugalati) 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 14 =