Peste 300 de arbori căzuţi în oraş, 1.000 de gălăţeni fără lumină şi 300, fără apă potabilă, în judeţ

0
944

În oraş, în toate cartierele se văd urmele furtunii de marţi după amiază, deşi pentru ridicarea arborilor căzuţi acţionează zeci de echipe ale Gospodărire Urbană şi Ecosal. Copacii încă sunt acolo unde au căzut, în anumite, zone, mai ales unde aceştia s-au prăvălit pe spaţii verzi, căci prioritatea ridicării acestora este clară: primii se ridică cei care blochează căile de acces sau care afectează infrastructura (reţele de gaze, linii de înaltă tensiune etc) şi care au căzut peste imobile, după aceea, restul. De aceea este bine ca gălăţenii să fie atenţi când merg pe stradă, pentru că în unele cazuri copacii dezrădăcinaţi se sprijină pe case, singurele avertismente fiind câteva foi A 4 prinse de trunchiuri, aşa cum este cazul a doi tei de pe strada Domnească, din staţia de la Direcţia Agricolă.

O situaţie centralizată la Primăria Galaţi arată că, în total, au fost înregistrate 327 sesizări privind arbori căzuți sau rupți de furtuna de marţi seară, fiind avariate 10 imobile şi 18 autoturisme. “La data de 27.07.2017 ora 08.30 în municipiul Galați au fost înregistrate 327 sesizări privind arbori căzuți sau rupți și se acționează pentru limitarea și înlăturarea urmărilor fenomenelor meteorologice înregistrate cu următoarele forțe și mijloace: Serviciul Public Ecosal – 5 echipe intervenție cu 1 autogunoieră, 4 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 1 benă=; S.C. Gospodărire Urbană S.R.L – 9 echipe intervenție – cu 8 motofierăstraie, 2 PRB (autoutilitară cu braț ridicător), 1 automacara, 5 tractoare cu remorcă, 3 emondoare, 1 autorutilitară; În data de 25.07.2017, între orele 18.30 – 02.30, S.C. Gospodărire Urbană S.R.L  a acționat la un număr de 41 sesizări, finalizând 18, iar la 23 de locații urmând a se ridica crengile rămase. În data de 26.07.2017, între orele 06.30 – 22.00, S.C. Gospodărire Urbană S.R.L  a acționat la un număr de 55 sesizări, urmând a se ridica crengile rămase.  Pierderi și distrugeri: au fost avariate 18 autoturisme; au fost avariate 10 imobile. Se menține în cadrul Primăriei municipiului Galați dispeceratul pentru stabilirea intervențiilor urgente / conducerea și coordonarea forțelor și mijloacelor de intervenție. Se continuă măsurile de cooperare cu forțele I.S.U.J Galați și Poliția Municipiului Galați în ceea ce privește transmiterea reciprocă a informațiilor primite, cât și în privința intervenției propriu-zise. Se mențin măsurile pentru preluarea informațiilor de la cetățeni, pe toate căile de comunicații ( nr. unic de urgență, telefon, fax, mail, facebook)”, informează Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galați.

Reamintim,  potrivit ISU Galaţi, furtuna de marţi seară a provocat rănirea a 28 de persoane, care au primit îngrijiri medicale, o persoană suferind un traumatism grav lombar şi de bazin.

În judeţ, la 36 de ore de la furtuna de marţi seară, în continuare 1.000 de consumatori din cinci localităţi din judeţul Galaţi nu sunt alimentaţi cu energie electrică, iar 300 de familii din satul Vasile Alecsandri nu primesc nici apă potabilă la robinet.

Potrivit Electrica Galaţi, situaţia centralizată în această dimineaţă arată că sunt în continuare afectate parţial 4 Linii Electrice Aeriene de medie tensiune  şi 29 Posturi de Transformare care alimentează în total aproximativ 1.000 de consumatori din localităţile: Piscu, Vameș, Cuza Vodă, Ijdileni şi Cişmele. Pentru remedierea defecţiunilor, Electrica Galaţi arată că lucrează cu 22 de echipe pe teren. Totuşi, localităţile în care nu este furnizată energia electrică nu coincid cu cele în care SC Apă Canal reclamă că nu există energie electrică şi, ca atare, nu poate furniza în sistem centralizat, apa potabilă pentru populaţie, căci nu funcţionează staţiile de pompare a apei. Astfel, potrivit reprezentanţilor operatorului regional SC Apă Canal, nu se află sub tensiune staţiile de pompare din localităţile Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă  şi Vasile Alecsandri, însă cu excepţia ultimei localităţi, în toate celelalte se asigură furnizarea apei potabile către populaţie prin folosirea de generatoare. În satul Vasile Alecsandri se află circa 300 de consumatori ai SC Apă Canal. Totodată, SC Apă Canal anunţă intenţia ca în programul de investiţii pe anul viitor să aloce un buget considerabil achiziţionării de generatoare de mare putere. O decizie înţeleaptă, având în vedere frecvenţa înreruperilor furnizării energie electrice, dar şi faptul că remedierea avariilor Electrica implică aceleaşi soluţii tehnice ca şi până acum, astfel încât la orice furtună, liniile de tensiune şi posturile de transformare vor iarăşi avariate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.