Pestă porcină la medicul veterinar din Oancea

0
1107

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă(CJSU) s-a întrunit astăzi pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în două exploataţii de la marginea localităţii gălăţene Oancea, una dintre ele aparţinând medicului veterinar din comună, a declarat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Galaţi, Carmen Stroia.

Potrivit acesteia, în acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.

În consecinţă, s-a decis uciderea preventivă a suinelor din cele două exploataţii, respectiv 18 la cea de la intrarea în comună aparţinând medicului veterinar şi 11 la cea de la ieşirea din localitate.

Carmen Stroia a precizat că împotriva medicului veterinar vor fi luate măsuri legale după finalizarea unei anchete, în condiţiile în care exploataţia şi cei 18 porci nu erau declaraţi şi nu se găseau în baza de date.

În Oancea, gospodăriile au fost plasate sub supraveghere oficială, ceea ce presupune interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării pestei porcine africane.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale, dar şi de legume-fructe; toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere.

Directorul DSVSA Galaţi a mai spus că există încă cinci suspiciuni de pestă porcină africană, dar se aşteaptă rezultatul analizelor de la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.

În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, 11 focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi în total 166 de porci.

În cadrul CJSU Galaţi s-a decis şi vânarea tuturor mistreţilor şi prădătorilor specifici din fondurile de vânătoare aferente zonelor în care sunt focare de pestă porcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.