Pestă porcină africană la Grivița

0
673

474 de porci din localitatea Grivița urmează să fie eutanasiați astăzi, după ce în comună a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Galați, remis ieri seară,  „în judeţul Galaţi şi-a făcut apariţia un nou focar de pestă porcină. De data aceasta, prezenţa virusului a fost confirmată în două gospodării situate în vestul localității Grivița.

Genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.  Imediat ce s-a primit confirmarea, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astazi, 05.01.2020 şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Grivița. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocați în data de  06.01.2020, ora 08.30, la sediul Primăriei comunei Grivița.

În acestă zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Tot în cadrul aceleiași sedințe, s-a aprobat, atât planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, cât și decizia de instaurare a zonei de protecție și supraveghere ca urmare a confirmării oficiale a bolii pestă porcină africană, în gospodăria situată la marginea vestică a Comunei Schela. Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar este extrem de periculoasă pentru animale și se răspândește cu repeziciune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.