Pesta porcină afectează şi fondurile de vânătoare din judeţ

0
848

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a convocat, pentru astăzi, la prânz, şedinţa extraordinară a  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În cadrul şedinţei, s-au aprobat trei decizii, respectiv, planul de măsuri al comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă  privind prevenirea apariţiei şi răspândirii pestei micilor rumegătoare, planul de măsuri preventive în legătură cu un caz de pestă poprcină africană descoperită în comuna Independenţa şi măsurile de prevenţie în privinţa altor focare de pestă porcină, de această dată, la porci mistreţi descoperiţi pe fondul de Vânătoare 3 Suceveni administrat de Romsilva.

Potrivit datelor DSV Galaţi, în total, în acest an, au fost identificate 19 focare de pestă porcină, din care 15, la porci domestici şi patru, la porci mistreţi.

Conform declaraţiilor directorului DSV Galaţi, Carmen Stroia, în afară de uciderea celor 16 porci domestici din gospodăria în care s-a confirmat pesta porcină, autorităţile locale au luat decizia supravegherii şi inventarierii tuturor suinelor din localitatea în care, potrivit datelor statistice, s-ar afla 223 de animale din această rasă.

Cât priveşte focarul de pestă porcină descoperit pe fondul Cinegetic 3 Suceveni, rezultatele analizelor au arătat că din cinci porci misteriţi găsiţi morţi, trei aveau pestă porcină. Ca urmare a fost luată decizia uciderii preventive a tuturor celor 32 de porci mistreţi, câţi se estimează că există aici. Pe de altă parte, potrivit declaraţiilor directorului AJVPS Galaţi, Adrian Alexandru, de la apariţia pestei porcine africane în judeţul Galaţi, vânătorii au ucis preventiv  86 de porci misterţi, însă analizele de laborator au arătat că nici unul nu era purtător al pestei porcine africane. În total, în acest an, cota de mistreţi pentru vânătoare a fost mărită (din cauza confirmării pestei porcine) la 348 de mistreţi, faţă de cota stabilită anul anterior, de doar 182 de porci mistreţi. Cât priveşte vânarea acestor animale sălbatice, în sezonul anterior au fost vânaţi 153 de porci mistreţi în timp ce acum au fost vânaţi 86, dar perioada de vânătoare se va încheia abia în primăvara anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.