Pesta porcină a ajuns la Zoo

0
1004

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol a convocat, în această dimineaţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căruia s-au aprobat măsurile ce se impun ca urmare a confirmării a două noi focare de pestă porcină africană, unul, în satul Traian, comuna Braniştea iar cel de-al doilea, în Grădina Zoologică Galaţi, amplasată în zona de agrement Pădurea Gârboavele. Conform procedurilor, în cazul ambelor focare, astăzi, se va efectua eutanasierea porcilor.

Potrivit directorului DSV Galaţi, Carmen Stroia, în cazul satului Traian, este vorba despre 65 de porci domestici, crescuţi în 36 de gospodării, toate suinele urmând să fie eutanasiate astăzi. Conform procedurilor, în sat s-au institit şi alte măsuri restrictive, precum interzicerea ieşirii cu carne sau produse de origine animalieră din gospdării, interzicerea deplasării  şi transportului porcilor pe drumurile publice, precum şi a altor animale vii, transportul acestora putându-se face doar cu avizul autoriotăţii sanitar veterinare.

Cât priveşte focarul de pestă porcină africană de la Grădina Zoologică, directoarea DSV Galaţi Carmen Stroia a precizat că astăzi vor fi eutanasiaţi 21 de porci vietnamezi şi un porc mistreţ, câţi sunt în viaţă la Zoo. Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Mădălin Şerban, procedura de eutanasiere nu va presupune şi întreruperea programului de vizitare, pentru public, a Grădinii Zoologice, întrucât animalele deja se află într-o zonă în care accesul publicului este interzis.

Confirmarea prezenţei virsului prestei porecine africane la Grădina Zoologică Galaţi vine după ce, pe 11 iulie, în Pădurea Gârboavele – fond de vânătoare dar şi zonă de agreement pentru public –  s-au descoperit 2 porci mistreţi sălbatici, morţi din cauza acestui virus. Încă de atunci, la Grădina Zoologică s-au instituit măsuiri de securitate,  precum folosirea de substanţe dezinfectante sla intrarea în Grădina Zoologică, precum, şi dezinfectarea hainelor şi obiectelor de lucru ale îngrijitorilor care intră în cuştile animalelor.

Potrivit DSV Galaţi, până în acest moment la nivelul judeţului Galaţi au fost confirmate 30 de focare de pestă porcină africană, fiind eutanasiaţi peste 1500 de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.